Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Припутень у кадрі Юрія Батаєва: найбільший голуб Європи зимує у нас

mig.com.ua

Припутень у кадрі Юрія Батаєва: найбільший голуб Європи зимує у нас

Припутень, латиною Columba palumbus, – птах родини голубових, дикий лісовий голуб, розміром дещо більший за свійського голуба. Раніше я його зустрічала лише на Західній Україні, у подорожах Польщею та Півднем Швеції. Аж тут – у м. Запоріжжя, на кадрах Юрія Батаєва у соцмережі!

Цей найбільший голуб Європи населяє лісові місцевості материка до 65° північної широти у Скандинавії, до південного берега Білого моря, до 61° північної широти на Уралі; Західний Сибір, Середню і Західну Азію, Гімалаї та Північну Африку, – пише https://pernatidruzi.org.ua/.

Зимують припутні у Західній і Південній Європі, південно-західній Азії та в Закавказзі; окремі особини зрідка трапляються взимку в Україні.

На території нашої країни поширений скрізь крім високогір’я Карпат. Гніздяться в листяних лісах різного віку, в парках, іноді і в хвойних ділянках [наприклад, у Карпатах – у молодому ялиновому лісі], трапляється у всіх більш-менш значних лісах степової зони. На лісостеповій зоні місцями гніздиться у чималій кількості.

Для гніздування обирає змішані, широколистяні та хвойні ліси, трапляється в лісосмугах, парках, садах та алеях. Припутні об’єднуються в зграї, поводяться обережно, тримаються подалі від населених пунктів.

Політ швидкий, з характерним шумом. Голос трубний, гучний, гудкий та монотонний. Живляться припутні переважно насінням ялини, сосни, горохом, пшеницею, ячменем, жолудями та насінням бур’янів, а також зеленими листочками різних рослин, зокрема конюшини; іноді в їх шлунках трапляються молюски. Весняний приліт припутнів на місця гніздування триває починаючи з середини березня до початку-середини квітня. У вересні [не раніше його середини], після закінчення сезону розмноження, припутні збираються у великі зграї і починають відліт на південь. Закінчується осінній переліт тільки в листопаді.

А у нас вони зимують! Зйомка Юрія Батаєва 15 січня цього року.

За матеріалами відкритих Інтернет-джерел

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
28 апреля 2024