Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

BUSINESS WISDOM SUMMIT 2024: найкращі стратегії та лайфхаки пропонують та тестують в Україні жінки

womo.ua

BUSINESS WISDOM SUMMIT 2024: найкращі стратегії та лайфхаки пропонують та тестують в Україні жінки

Відкриття та активна робота на нових ринках, подолання кадрового голоду у різних галузях економіки, впровадження штучного інтелекту — ось, на що ставить український бізнес на третьому році війни. Локомотивом понад третини новаторських ідей навіть у великих системних компаніях є жінки. У середньому та малому бізнесі їхня частка взагалі вже левова. Так що ж креативного пропонують українки у царині утримання лідерства, у залученні клієнтів, збереженні та формуванні команд, запровадженні культури інновацій? Найцікавіші лайфхаки від спікерок Business Wisdom Summit 2024 Womo.ua не оминув.

Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.

Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги

Те, що хвиля банкрутств не втопила українську економіку на третьому році повномасштабного вторгнення, дехто вважає певним дивом. Фахівці більш стримані у своїх оцінках: кредитори виявляють поки що певну лояльність, стримуючи кризу неплатежів, а партнери намагаються чинник війни зрозуміти та підтримати один одного. Про це йшлося на кількох панельних дискусіях. Але є питання щодо податкової політики, бо повернулись перевірки, тиск та обшуки — при чому саме на соціально відповідальний бізнес. Особливо боляче це б’є по бізнесам, які перебувають на початковій стадії існування. Ситуацію довелось пояснювати Голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву.

«Рішення, яке ми прийняли про зменшення оподаткування у 2022 році, було дуже ризиковим. Відсутність тих же штрафів, зменшення оподаткування негативно мало вплинути на дохідну частину бюджету. Але цього не сталось виключно завдяки патріотичній позиції бізнесу, який сплачував податки наперед. Але зараз зібраних податків не вистачає на безпекові потреби, бо ми збираємо менше, ніж необхідно для фінансування оборони. Партнери армії не фінансують, тому ми ще позичаємо певну частину коштів від МВФ та Світового банку, аби профінансувати безпекові видатки, які є номер один»,- зазначив нардеп.

Україна спромоглась продовжити програму з МВФ, підтвердивши виконання чергового етапу, і отримала 880 млн доларів. Ще 1,5 млрд маємо на березень 2024 року від Всесвітнього банку. Власноруч зібрали 10 млрд грн, тому поки що фінансова ситуація контрольована, але з урахуванням допомоги. Шалених боргів можна було б уникнути, бо тіньовий податковий резерв складає приблизно пів трильйона гривень. Але український бізнес виходити на світ не поспішає. Держава, не створюючи рівні умови господарювання для суб’єктів, змушує підприємців ухилятися від оподаткування, бо це є умовою конкурентності його товарів чи послуг. Один з таких тіньових інструментів є ФОПи.

Статистика нібито райдужна. 304 048 нових реєстрацій ФОП було зафіксовано в Україні станом на 29 грудня 2023 року. Це на 7% більше, ніж у 2021 році. Серед нових ФОП, які надають індивідуальні послуги, найбільше мали попит перукарні та б’юті-салони. На індустрію краси припали 18 059 нових бізнесів. За гендерним розподілом підприємців, кожен другий новий ФОП відкрила жінка. Але чи дійсно це є показником вибуху справжньої підприємницької діяльності українок? Як показує аналітика – ні. Причин кілька.

Великі підприємства масово зловживають статусом ФОП, оптимізуючи витрати на фонд заробітної плати: їх працівники масово почали оформлювати ФОПи. Навіть в оголошеннях у вакансіях вже зазначається обов’язковість його наявності, як умова отримання роботи.

Відбувається і подрібнення підприємств за напрямками з метою оптимізації і інших видів податків. Але в економії сьогодні, чи усвідомлюють такі підприємці, що вранці можуть не прокинутись після влучання ракети в оселю. І що далі робити їх спадкоємцям?

«Оптимізуючи податкове навантаження, підприємцям варто усвідомлювати, що ФОП не передбачає юридичного існування бізнесу, тобто ви не можете свою справу продати чи передати у спадок дітям, не можете залучити інвесторів. Якщо ви або ваш бухгалтер тиждень не будете вести зошит чи табличку в Excel, то ваш бізнес розвалиться, бо він юридично абсолютно не убезпечений. А це набагато гірше для нашої економіки, ніж ненадходження коштів до державного бюджету», — таку відповідь дав Данило Гетманцев.

Але, якщо аналізувати справжні жіночі ФОПи, то прослідковуються певні тренди: українки не змінюють професію на відміну від чоловіків, а сміливо стають конкурентами своїх колишніх працедавців, які не подбали про комфорт та безпеку фахівчинь на робочому місці. Але жінки є лідерами також у закритті ФОПів: знайшовши вакансію у надійній компанії, яка прийме фахівчиню у штат, українки масово йдуть закривати ФОПи, щоб ті на них «не висіли». І хоча цього року гендерний успіх в економіці не став темою окремої панелі Business Wisdom Summit, ігнорувати успішність бізнесвумен під час війни неможливо — навіть як посадовиць у штаті системних компаній.

У великому бізнесі зараз загострилась репутаційна криза, тому відбувається лобіювання появи на світ Клубу білого бізнесу, який об’єднає пул компаній, для яких сплата податків стає трендом та гарантом ділової репутації для потенційних закордонних партнерів та інвесторів.

Робота Клубу білого бізнесу не є панацеєю, але це один з важливих кроків, бо у парламенті лежить законопроєкт, де за дуже простими та прозорими ознаками буде зрозуміло, чи потребує цей бізнес додаткового податкового контролю.

Якщо у компанії навантаження з ПДВ є вищим, ніж по галузі, якщо зарплати у працівників вищі по регіону, немає податкового боргу та кримінальних справ, пов’язаних з несплатою податків, тоді тебе не перевірятимуть, доки ти в цьому клубі.

«Силовики мають міцні горизонтальні зв’язки, і, як ракова пухлина, висмоктують все, що навколо, до власної кишені. До речі, і бізнес, який разом з ними, — це також частина цієї кланової системи. І від наїздів не застраховані навіть салони краси та приватні дитячі садочки, бо в них є приміщення у привабливих місцях! Що вже говорити про заводи!»,- зазначають у кулуарах підприємці.

Підкосила довіру до держави і «справа Мазепи». Прокидатись та жити з питанням: а хто наступний, ніхто не згоден. Звідти вимога прийняття чіткої та прозорої системи покарання для винних силовиків – відсторонення усієї гілки від рядового виконавця до профільного міністра. Але як вчиняти з суддями? Адже ця гілка влади в Україні є незалежною.

Пропонує бізнес не лише каральні ініціативи: введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток та ліквідацію двох паралельних систем оподаткування в одній країні, які гальмують появу нових компаній. Цифри свідчать самі за себе: за 2023 рік було відкрито лише 37 297 нових бізнесів, тоді як у 2021 році цей показник складав 56 267. Оцінки поточних результатів та перспектив діяльності бізнесу у грудні значно погіршилися через тривалість бойових дій. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який щомісяця розраховує Нацбанк, у грудні 2023 року ІОДА знизився до 45,7 з 49,1.

Анна Лічман -народна депутатка України IX скликання. Голова підкомітету з питань регуляторної політики

Блокування податкових накладних ще донедавна була також дуже гострою темою. Зараз цей показник становить лише 0, 69% від загальної кількості. Навіть у листопаді 2023 року йшлося про 1,2%.

«Блокування податкових накладних в Україні можна порівняти з літаком, на який усі потрапляють через рамку системи безпеки. І якщо ти потрапив у ці 0,69% під час посадки на літак, то відкрий валізу та покажи, що бомби в ній немає. Показав — йди далі за іншими пасажирами»,- порівняла ситуацію народна депутатка України IX скликання, Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман.

Але навіть попри труднощі аналітики прогнозують позитивну динаміку розвитку бізнесу у 2024 році. Зростання очікується на рівні 11% за торішній показник.

«Інвестиції під час війни можна отримати і без застави»

Олександра Прохорчук з купою кейсів для бізнесу

Після почутого про масове закриття підприємств директорка із залучення та розвитку відносин з клієнтами середнього бізнесу Райффайзен Банку Олександра Прохорчук закликала підприємців не поспішати з ліквідацією та не дрібнитись зайвий раз, а цікавитись банківськими продуктами. Звертайтесь до ризик-департаментів банків, спеціалісти якого бачать своїх клієнтів не тільки на папері та в офісах. Приїзд до клієнтів на виробництво багато на що відкриває очі.

«Коли ми відвідали перший в Україні біометановий завод, то відчули, як важливо бачити на власні очі результат наших інвестицій, які склали 31 мільйон євро. Ми перебували на зв’язку з позичальником 24/7, що дуже дивувало його. А ми в умовах тотальних блекаутів хотіли запустити підприємство якнайшвидше, адже воно вироблятиме енергію з того, що є вже в атмосфері або на землі. А це дуже актуально на тлі руйнації нашої енергетичної інфраструктури. Останній приклад — ДніпроГЕС», — наголосила Олександра Прохорчук.

Наявність застави не є обов’язковою та непорушною умовою отримання фінансування. У портфелі банку є кейси надання кредитів фактично без застави. Компанії не мали застави через активне зростання та у зв’язку з виходом з продукцією на міжнародні ринки саме завдяки отриманому кредиту.

«Тому не поспішайте відмовлятись від ідей, а приходьте на консультацію до банку. Ми маємо дуже багато різних програм, якими можемо покрити ваші потреби навіть без застави», — зазначила експертка.

Ще одна проблема передчасного закриття українських бізнесів – відсутність у підприємців якісної аналітики. Представники малого та середнього бізнесу не можуть дозволити собі витрати на утримання аналітичного відділу, тому приймають багато рішень наосліп. Райффайзен Банк Україна має окремий відділ, який займається макропрогнозами, і надає власну експертизу безкоштовно своїм клієнтам. Завдяки отриманій інформації підприємці можуть зорієнтуватися і щодо курсу валют, і щодо відсоткових ставок. Спілкування може відбуватись і офлайн, і онлайн. На додаток, фахівці банку роблять прогнози, які синхронізуються не тільки з ситуацією в Україні, а ще і

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
3 мая 2024