Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Життя на місці руїни: відновлення Великоолександрівської та Кочубеївської громад правобережжя Херсонщини

khersondaily.com

 Життя на місці руїни: відновлення Великоолександрівської та Кочубеївської громад правобережжя Херсонщини

Життя на місці руїни: відновлення Великоолександрівської та Кочубеївської громад правобережжя Херсонщини

Кореспонденти медіацентру

“IPC-Південь”

поспілкувались з Наталією Корнієнко і Людмилою Костюк, головами Великоолександрівської та Кочубеївської селищних військових адміністрацій, і поговорили про відбудову громад правобережжя Херсонщини, кількість пошкодженого та відновленого житлового фонду в зазначених громадах, процес відновлення соціальної інфраструктури, а також відбудову та відновлення повністю зруйнованих сіл в нашій області.

“IPC-Південь”: Розпочнемо з питання відновлення. Які програми нині працюють в Кочубеївській громаді? Скільки пошкодженого і зруйнованого житла і скільки об’єктів вже вдалось відремонтувати?

Людмила Костюк:

У нашій громаді зараз здебільшого люди отримують компенсації та відбудовуються коштом програми “єВідновлення”. Минулого року за нами була закріплена Рівненська область – це за програмою “Пліч-о-пліч”. Наші населені пункти було поділено умовно двічі: у першу чергу брали тих, хто найбільше постраждав – це Заградівка, Орлове, Кочубеївка. Всього ж пошкоджено близько 254 об’єкти. Повністю зруйнованих – 7 будинків.

На сьогодні по зруйнованих об’єктах: власники шести будинків через “єВідновлення” вже отримали житлові сертифікати на придбання нового житла на суму близько 7,5 мільйонів гривень. В середньому, залежно від квадратури, сума на придбання житла становить 1,1 – 1,2 мільйона гривень. Щодо пошкодженого житла, то у нас працювала Рівненщина. І ми працювали, виходячи з фінансових ресурсів, доцільності. Деякі громади перераховували субвенцію, а починали ми фактично з того, що громади Рівненщини доставляли сюди будівельні матеріали і ці роботи виконували їхні волонтерські організації. Це були навіть і працівники сільських рад, також із громад збирались будівельні бригади. Також багато приходило вірян: люди приїжджали, хтось працював тиждень, у кого на скільки виходило. Проводилась заміна дахів, пошкодженого шиферного покриття та заміна вікон і дверей.

Крім того, деякі громади перераховували субвенцію, тому що доставка будівельних матеріалів з Рівненської області дуже дорого коштує, і ми порахували, що у нас тут поруч Кривий Ріг, де буде дешевше закупити (будівельні матеріали – ред.). До того ж не все можливо прорахувати, чогось не вистачало, але все досить оперативно закуповувалось, щоб можна було якнайшвидше зустріти зиму 2024 року, щоб у людей принаймні не протікали дахи, щоб були встановлені вікна і двері тощо. А вже інші роботи, саме внутрішні роботи, люди подають через програму “єВідновлення”.

Зруйновані будинки на лівобережжі Херсонщини. Фото “IPC-Південь”.

“IPC-Південь”: Яка ситуація в громаді з документами на право власності на житло?

Людмила Костюк:

Минулого року було багато проблем, і це не лише в нашій громаді, у тому, що у багатьох людей не було права власності на житло. Проте вже досить багато людей оформили ці документи. Хочу звернути увагу на те, що у цьому плані була зроблена велика робота старост, а також наших спеціалістів. Ми залучали й до нас сюди приїздили Бюро технічної інвентаризації, реєстратор. Ми організовували зустрічі на місці, щоб людям не потрібно було нікуди їхати. Усі ці документи приймали на місці, спеціалісти виїжджали, проводили необхідні заміри. Словом, ті, хто хотів це зробити – вже зробили. І в кого будинки пошкоджені, в принципі, у всіх документи є. Залишились одиниці, у кого їх немає. Тобто якщо не оформлене право власності, а оселя на сьогодні поки не зазнала пошкоджень, люди вже нині розуміють, що надалі необхідно оформлювати ці документи. Адже якщо людина не має права власності на житло, то вона не має права ані зареєструвати нікого у себе, ані отримати допомогу. Тому всі розуміють, що оформлювати документи треба вже зараз.

Наразі у нас немає реєстратора і це дуже велика проблема в усіх громадах Херсонщини, тому ми підписали договір з Петриківською громадою Дніпропетровської області, наші спеціалісти пройшли навчання і зараз у нас в ЦНАПі люди можуть подати документи, їх приймає наш адміністратор, пересилає їх до реєстратора і протягом п’яти днів вони отримують цю послугу, якщо з документами все у порядку. Також наші спеціалісти проводять консультації, тому що у кожної людини ситуація абсолютно індивідуальна: у когось відсутні одні документи, у когось інші, хтось не оформив спадщину тощо. Словом, це постійні нюанси.

“IPC-Південь”: Щодо об’єктів соціальної інфраструктури. Чи ведуться зараз якісь роботи, чи відновлюється щось?

Людмила Костюк:

Відновлюється адмінбудівля, зараз ми готуємо проєктно-кошторисну документацію у співпраці з областю й область це курує. Більше капітального ремонту у нас потребує Кочубеївська філія. Ще у 2022 році завдяки нашому фермеру нам вдалось перекрити дах, оскільки там був прямий ворожий удар в будівлю, і ми поспішали перекрити дах, щоб зберегти саме приміщення. Зараз там необхідно провести внутрішні роботи.

“IPC-Південь”: Це будівля школи, так?

Людмила Костюк:

Так, це школа. Також багато відбудовують коштом благодійних організацій. У Горлові відбудовують амбулаторію. В Кочубеївці були пошкоджені і амбулаторія, і Центр первинної медичної допомоги. Центр ПМД буквально у квітні 2023 року після звільнення громади нам допоміг відбудувати Кривий Ріг, вони одразу замінили усі вікна в будівлі. загалом питання номер один після звільнення – це світло, вода, зв’язок і медицина. І, чесно кажучи, на той момент ми навіть не думали про якісь інші напрямки відновлення, а розуміли, що необхідно відновлювати вже зараз і терміново. Амбулаторію також частково відновили, перекрили дах – це завдяки МСФ, вони базувались у нас деякий час і надали нам необхідну допомогу.

Кочубеївська сільська рада після російського ракетного обстрілу. Фото: відкриті джерела.

“IPC-Південь”: З відновленням яких об’єктів у вашій громаді виникають труднощі й чи є такі взагалі?

Людмила Костюк:

Проблематичне зараз відновлення закладів культури. У нас в Заградівці є Будинок культури, там також стався прямий ворожий приліт. Є також заклади освіти, які, скажімо так, не функціонували, але ми їх використовували. У тій же Заградівці пошкоджена школа, але вона до цього працювала як сезонний дитячий садок, там було виділено окрему частину будівлі. Фактично весь рік вона стояла, і навесні для старшокласників там проводились збори, туди навіть приїжджали із сусідніх громад. Тому поки що питання з відновленням таких об’єктів залишається відкритим. Наразі підходимо до відновлення того, що необхідно у першу чергу, адже всього не осягнути одразу, як би того не хотілось.

“IPC-Південь”: Яка ситуація з будівництвом захисних споруд у громаді?

Людмила Костюк:

Наразі триває будівництво захисних укриттів, це те, чого ми потребуємо. Також формується проєктно-кошторисна документація. Область нам допомагає, шукає донорів, можливо, щось коштом субвенцій буде побудовано. Оскільки для того, щоб відновити навчання у змішаній формі, і безпекова ситуація на сьогодні в принципі це дозволяє, потрібні укриття. Діти вже стільки років перебувають на онлайн навчанні й вони із задоволенням приходять на заходи, які проводяться у школах, вони дуже скучили одне за одним і просто радіють зустрічі.

“IPC-Південь”: Тепер до ситуації у Великоолександрівській громаді. Які програми тут діють?

Наталія Корнієнко:

На сьогодні ми маємо вже 1 тисячу заяв за програмою “єВідновлення”, а також маємо 73 заяви за Постановою №600 по знищеному майну (

Постанова Кабінету міністрів України №600

Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна від 30 травня 2023 р. – ред.). Загалом по знищеному майну пішла велика активність саме по тих населених пунктах, де у людей не були оформлені документи. На сьогодні вже люди подають документи, і по знищеному майну більшість подає саме на сертифікати. Є і по Білогірці. Є подання як на сертифікати, так і на відбудову, але більшість, як уже зазначалось, подає саме на сертифікати. Програма працює. І люди зрозуміли, що поки не буде документів, на жаль, вони не отримають ніякої допомоги.

По громаді триває програма “єВідновлення”. І по пошкодженому, і по знищеному житлу – все проходить дуже активно. Протермінованих заяв у нас немає.

“IPC-Південь”: Тобто Білогірка буде існувати як населений пункт?

Наталія Корнієнко:

Я вважаю, що так. Ми будемо пропонувати населенню відбудуватись. Це їхнє право – обрати жити там, де вони мешкали, у своїх будівлях. У нас ще є таке бачення, як ми радились зі старостою, що можливо ми будемо саджати сади на тих територіях, де зруйновані будівлі й люди їх покинули та вирішили в іншому місці знайти собі дім.

“IPC-Південь”: кавуни також будуть?

Наталія Корнієнко:

Сто відсотків будуть. Тому що ті, хто вирощує кавуни, – вони є і вони саме бажають працювати на місці й жити тут. Я завжди кажу: у Білогірці – найкращі кавуни на Херсонщині й, можливо, в Україні! (посміхається).

“IPC-Південь”: Ми тут бачили, що в деяких будинках вже відновлені дахи і вікна. Як взагалі зараз відбувається процес відновлення і на скільки відсотків на сьогодні відбудована громада?

Будинок на правобережжі Херсонщини, відновлений завдяки програмі “Пліч-о-пліч”. Фото: відкриті джерела.

Наталія Корнієнко:

В середньому 50 % громади вже відбудовано. Люди отримали фінансову допомогу або через “єВідновлення”, а частина, це 270 будинків, отримали допомогу від наших обласних партнерів. Якщо детально: смт. Велика Олександрівка – 103 будинки відновлено коштом місцевих бюджетів Закарпаття; Біла Криниця – 13 будинків відновлено за підтримки Львівської області; Новодмитрівка – 13 будинків – Одеська область; Старосілля – 21 будинок – Дніпропетровська область; Новопавлівка – 4 будинки – Закарпатська область; Чкалове – 35 будинків – Полтавська область; Давидів Брід – 14 будинків – Івано-Франківська область; Трифонівка – 67 будинків – Житомирська область.

На сьогодні програма “Пліч-о-пліч” поки ще не працює. Ми чекаємо на постанову, яка б дала можливість все ж таки допомогти не лише фінансово, оскільки ми маємо певну таку вікову категорію людей, які самі не в змозі відбудувати

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024