Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Що не так у відео з тік-току, де військовий читає вірш про братні народи

khersondaily.com

 Що не так у відео з тік-току, де військовий читає вірш про братні народи

Що не так у відео з тік-току, де військовий читає вірш про братні народи

В інтернеті поширюють повідомлення, як у соцмережі “Тік-ток” завірусилося відео з нібито українським військовим. На ньому чоловік у військовій формі читає вірш українською, натякаючи, що росіяни й українці – братні народи.

Зокрема, наратив слово в слово перекопіювали російські пропагандистські телеграм-канали (“Херсонський вісник”, “Ведмідь”, “Новокаховська правда”), пропагандистські видання (“Головний регіональний”, “Стрічка новин Херсона”) і навіть невідомі користувачі в ютубі.

Що тут не так?

Довести, що це повідомлення черговий фейк російської пропаганди, доволі просто.

В акаунті тік-току, на якому поширили відео, воно єдине. І за три дні з дати публікації ролик набрав 338 переглядів. Тобто воно аж ніяк не завірусилося, як стверджувалося.

До того ж голос чоловіка не схожий на природній. Його вимова не синхронізується з рухом губ, схованими під тканиною. Це також може бути ознакою підробки.

Звернімо увагу на хештеги під відео. Один із них написали з помилкою, на кальку російського слова “война”.

З розвитком технологій та штучного інтелекту стає все складніше відрізнити, де відео реальне, а де – фальшивка. Технології можуть стати інструментом для маніпулювання масовою свідомістю, чим успішно користується Росія. Різноманітні реалістичні фейки стають зброєю для інформаційних операцій.

Так, російська пропаганда поширювала нібито рекламу на бордах, де українців закликають йти на війну родинами, фото українського військового в снігу, яке насправді не з українських реалій.

А коментарі в телеграм-каналах, що створили росіяни про Херсонську область, пишуть за допомогою штучного інтелекту. У деяких каналах їх залишають винятково боти. Так створюється ілюзія ніби люди читають та коментують такі новини.

Вгору

var lastCheck = new Date();

var caffeineSendDrip = function () {

var ajax = window.XMLHttpRequest

? new XMLHttpRequest

: new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');

ajax.onreadystatechange = function () {

if (ajax.readyState === 4 && ajax.status === 204) {

lastCheck = new Date();

}

};

ajax.open('GET', '/genealabs/laravel-caffeine/drip');

ajax.setRequestHeader('X-Requested-With', 'XMLHttpRequest');

ajax.send();

};

setInterval(function () {

caffeineSendDrip();

}, 1800000);

if (2000 > 0) {

setInterval(function () {

if (new Date() - lastCheck >= 7082000) {

location.reload(true);

}

}, 2000);

}

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
27 апреля 2024