Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

НАБУ та САП арештували майно Коломойського: що може втратити олігарх

novavlada.info

НАБУ та САП арештували майно Коломойського: що може втратити олігарх

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) арештували активи олігарха Ігоря Коломойського. Це відбулось після того, як бізнесмен отримав підозру у заволодінні понад 9,2 млрд грн коштів «ПриватБанку». Про це йдеться в повідомленні НАБУ.

«Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура після повідомлення про підозру колишньому бенефіціарному власнику «Приватбанку» вжили заходи щодо арешту його активів», - йдеться на сайті відомства.

Зокрема, директор НАБУ видав відповідну постанову про арешт майна Коломойського, яку погодив голова САП. Так, на 48 годин арештовані частки у статутному капіталі товариств, якими володіє Коломойський, причому як прямо, так і опосередковано.

У відомстві нарахували 307 юридичних осіб, у тому числі акціонерних товариств, розрахунковою вартістю понад 3 млрд грн. Також арешт накладено на майже 1 тис. об’єктів нерухомого майна та понад 1,6 тис. транспортних засобів та суден.

Відповідно до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) вже спрямовано клопотання про накладення арешту на вищеперераховане.

7 вересня детективи НАБУ повідомили Коломойському, який є колишнім кінцевим бенефіціаром «ПриватБанку», підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн. Крім цього підозру отримали ще п’ять його спільників.

«У січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент Голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПАТ КБ «ПриватБанк» з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку», - йдеться в повідомленні.

Щоб здійснити задумане, було вирішено зобов’язати «ПриватБанк» виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито викупу власних облігацій. Причому вартість за них була заздалегідь завищена.

Надалі учасники схеми перерахували на рахунки трьох пов’язаних юридичних осіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом - на рахунки ще двох, частину суми, а саме 446 млн грн.

Після всіх маніпуляцій зрештою кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ «ПриватБанк».

«Ними він розпорядився на власний розсуд - вніс до статутного капіталу «ПриватБанку» на виконання вимог Національного банку України», - додали у відомстві.

Фото: схема легалізації 446 млн грн (nabu.gov.ua)

Наразі підозрюваними по справі є шість осіб. Серед них, окрім Коломойського, ще колишній голова правління «ПриватБанку» та заступник керівника напрямку, директор департаменту міжбанківського дилінгу банку. Він одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з «ПриватБанком». Останнього вже затримали.

Дії вказаних фігурантів кваліфіковано за трьома статтями ККУ: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом та службове підроблення.

Як повідомляла "Нова Влада", 2 вересня Коломойський отримав підозру від СБУ. Згідно з матеріалами справи, олігарх протягом тривалого часу з 2013 до 2020 рік встиг вивезти за кордон півмільярда грн. Для цього він використав підконтрольні йому банки. Наразі співробітники СБУ оголосили Коломойському підозру за двома статтями - шахрайство та відмивання майна, одержаного злочинним шляхом. Наразі суд вже обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб (до 30 жовтня). При цьому у олігарха є можливість вийти під заставу у розмірі понад 500 млн гривень.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
9 мая 2024