Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Кому, як та коли пройти ВЛК? Що потрібно знати кожному, - полковник Генштабу пояснив зміни в мобілізації

korabelov.info

Кому, як та коли пройти ВЛК? Що потрібно знати кожному, - полковник Генштабу пояснив зміни в мобілізації

Представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко в інтерв’ю Radio NV розповів про теперішню ситуацію в Територіальних центрах комплектування (ТЦК) та те, що зміниться з 18 травня, коли набере чинності закон про мобілізацію.

— Щось змінилося з прийняттям закону про мобілізацію? Він ще не набрав законної сили, але чи відчули наші ТЦК якісь покращення? Наприклад, більше людей з’явилося. Чи є у вас можливість зрозуміти, хто ці люди? Є такі думки, мовляв, це все йдуть ті, хто мають відстрочку і вони не бояться йти до ТЦК.

— Дійсно, закон, про який усі говорять і називають його законом про мобілізацію, набере чинності з 18 травня. Але вже зараз ми спостерігаємо зацікавленість наших громадян, які прибувають до ТЦК із метою оновити свої дані, як це передбачає закон. І дещо пожвавлення відбувається.

— Чому люди ідуть оновлювати свої дані зараз, ще до набрання чинності законом? Що кардинально зміниться після 18 травня? Законом передбачено, що впродовж двох місяців після набрання ним чинності потрібно буде оновити свої дані. Це означає, що ті люди, які зараз прийдуть, вже не повинні йти? Чи як правильно трактувати?

— Можливо, громадяни таким чином показують свою сумлінність, а, можливо, переймаються, що 60 днів буде недостатньо для того, аби потрапити до ТЦК і оновити свої дані.

Ті громадяни, які вже зараз прибувають до ТЦК із цією метою, не будуть зобов’язані після набрання чинності законом йти і оновлювати свої дані, відповідні розпорядження вже віддані.

— Тобто не буде потреби додатково йти.

— Я хотів би додати, що ТЦК переведені на цілодобову роботу, 24/7. Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей у певні години роботи, можливо, потрібно спланувати свій візит до ТЦК таким чином, аби це не був час пік. Можливо, треба прийти о восьмій годині вечора, о дев’ятій — кому як зручно.

— Було оголошено, що 24/7 ТЦК працюють. Але чи автоматично після цього рішення всі ТЦК запрацювали? Мої знайомі на вихідних точно не могли потрапити. Чи як це все відбувається?

— Так, ТЦК переведені на цілодобову роботу. Щодо ваших знайомих, які не змогли потрапити, потрібно розбиратися у конкретному випадку, який відбувся, чому так трапилося.

— Якщо ТЦК зачинений, куди скаржитись?

— На сайті Міноборони є гаряча лінія, зателефонувавши туди, потрібно назвати причину, назвати ТЦК, зафіксувати дату свого візиту, час. І далі ми за встановленим порядком розбиратимемося, чому так трапилося.

Хотів би додати, що з 18 травня запрацює електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного і резервіста. У громадян буде можливість авторизувати свої дані через електронний кабінет, через візит до ЦНАП і також безпосередньо до ТЦК. Це буде зроблено з метою розвантаження ТЦК і щоб зробити зручніший спосіб оновлення даних для громадян.

— У законі йдеться, що всі військовозобов’язані повинні оновити свої військово-облікові дані. Кого саме ви чекаєте в ТЦК? Наприклад, людина, яка мала те, що в народі називається «білий білет», була знята з військового обліку або була непридатна раніше; або в людини троє дітей і вона має відстрочку. Усім цим людям потрібно буде додатково звернутися до ТЦК для оновлення даних?

— Законом передбачено, що громадяни віком від 18 до 60 років чоловічої статі, наголошую на цьому, зобов’язані оновити свої дані. Це тісно пов’язано з тим, що у нас у країні зараз введено правовий режим воєнного стану, оголошена мобілізація і держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку. Незважаючи на те, що він придатний або обмежено придатний, непридатний до військової служби.

До речі, обмежено придатні законом 10313 були виключені і зараз громадяни матимуть статус або придатний до військової служби, або непридатний до військової служби. Таким чином ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації.

— Тобто всі чоловіки від 18 до 60 років?

— Так, абсолютно правильно.

— Наш глядач Геннадій ставить конкретне запитання: «Був у ТЦК, маю уточнені дані та висновок ВЛК від 09.02.2023 року. Чи потрібно оновлювати дані?»

— Пану Геннадію потрібно зайти до ТЦК для оновлення даних, тим більше, що термін дійсності висновку ВЛК становить один рік.

— Наскільки часто тепер потрібно буде в новому режимі відвідувати ТЦК?

— З моменту опублікування закону особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які вже зараз оновлюють свої дані в ТЦК, із набранням чинності законом 18 травня не повинні вдруге приходити до ТЦК. Ми вже такі вказівки дали.

— Швидше йдеться про те, що ви говорите, що висновок ВЛК діє один рік. Мені здається, це потрібно проговорити, бо не всі знають. Якщо хтось проходив ВЛК рік тому, то це означає, що потрібно обов’язково проходити і надалі так само зберігатиметься подібна норма?

— Звичайно, у людини за рік можуть статися суттєві зміни у стані здоров’я. Можливо, потрібно буде десь пролікуватися. За рік людина може отримати травму, захворіти, не дай Бог, на серйозні захворювання. Тому зверненням до ВЛК або підтверджується придатність до військової служби, або виноситься інше рішення.

— Тоді уточнення щодо обмежено придатних, таких у країні в нас вистачає. Обмежено придатних не буде — будуть або придатні, або непридатні до військової служби. Якщо придатні, то до певних категорій служби теж, Міноборони давало відповідне роз’яснення. Але я так розумію, що аби перевести людей у той чи інший статус, потрібне ще внутрішнє оновлення документів щодо ВЛК. Така зміна документів уже відбулася?

— Такі зміни вже майже завершені, відповідний наказ Міноборони найближчим часом буде підписаний і оприлюднений у ЗМІ, розміщений на сайті.

— Є ще запитання від Віктора: «А якщо оновити дані через електронний кабінет, як проходити ВЛК?»

— На цей момент питання стоїть виключно в оновленні даних. Якщо пан Віктор буде запрошений на ВЛК відповідною повісткою, він прийде і пройде ВЛК. Питання стоїть про оновлення даних, наголошую на цьому.

— А чи автоматично всі, хто оновлюють дані, отримують направлення на проходження ВЛК?

— Таке завдання не стоїть. Таке рішення приймає ТЦК, виходячи з оновленої інформації, наявності тих завдань, які перед ним стоять.

— Якщо людина ніде не прописана, куди звертатись?

— Відповідно до правил військового обліку, людина повинна за місцем свого фактичного проживання стати на військовий облік у ТЦК. Наприклад, якщо людина проживає в місті Бровари, вона повинна піти у Броварський ТЦК і стати на військовий облік.

— Якщо ти прописаний у якомусь місці, а фактично проживаєш не там, то це не є проблемою прийти до тамтешнього ТЦК і стати на облік?

— Це абсолютно не є проблемою. Людина пише заяву, з якою метою вона стає на військовий облік на новому місці. Інформація щодо взяття на військовий облік береться до уваги. Людина заноситься до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що вона перебуває на обліку за новим місцем. За старим місцем вона автоматично буде знята з обліку.

— Пані Наталя пише: «Чоловік виключений з військового обліку, чи потрібно приходити на оновлення даних?» Усі чоловіки віком від 18 до 60 років мають прийти на оновлення даних?

— Так. Якщо громадянин віком від 18 до 60 років виключений з військового обліку (це зазначено в відповідних державних реєстрах, у його військовому квитку), такому громадянину не потрібно приходити для оновлення своїх даних.

Але хочу наголосити, що під час дії правового режиму воєнного стану і мобілізації кожен чоловік повинен мати при собі військово-обліковий документ із відповідними відмітками. Якщо в цьому документі немає відмітки, що він виключений з військового обліку, то під час перевірки цих документів до цього громадянина виникнуть питання з боку працівників ТЦК для уточнення.

— Якщо людина була виключена з військового обліку, але не має запису про це в військово-обліковому документі, наприклад, у військовому квитку, то цій людині доведеться звернутися до ТЦК, аби отримати цей запис. Він зобов’язаний мати при собі ці документи.

— Абсолютно правильно ви зрозуміли.

— Як відбуватиметься перевірка військовозобов’язаних? Це будуть спільні патрулі ТЦК і поліції для перевірки документів? Чи хто, як, у яких ситуаціях і обставинах матиме право перевіряти військово-облікові документи? Це ми вже говоримо про період із 18 травня.

— На цей час законом визначено, що кожен громадянин чоловічої статі віком від 18 до 60 років має носити при собі військово-обліковий документ (ВОД — Ред.) і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або у прикордонних районах чи на пунктах пропуску через держкордон на вимогу представника Держприкордонслужби України. Ця норма набирає чинності з 18 травня.

Детальніше буде роз’яснено в нормативно-правових актах, які затверджуються Кабміном. Зараз вони фактично розроблені. Залишається певний проміжок часу для юридичних узгоджень і винесення на розгляд Кабміну, всі деталі будуть розписані.

— Що є військово-обліковим документом? Наш слухач Андрій запитує: «Копію тимчасового посвідчення достатньо мати? Чи що є нормою, коли показав свій, як кажуть, аусвайс, і от воно є ВОД?

— Пан Андрій ставить слушне запитання. Ті документи, які були видані до набрання чинності законом 3633 від 11 квітня 2024 року, відомий у суспільстві як закон про мобілізацію, залишаються чинними. У ці документи будуть внесені відповідні відмітки.

Разом із тим зараз уже опрацьовується нормативно-правова база, за якою будуть видавати єдиний документ для військовозобов’язаного, резервіста, призовника, за єдиною формою. Після затвердження Кабміном він вступить в силу.

Підсумовуючи: з набранням чинності постанови КМУ громадянам, у яких немає ВОД, видаватиметься документ установленого зразка. А ті, хто вже мають ВОД, які видані до набрання чинності законом, є дійсними.

— А що є ВОД? Посвідчення офіцера запасу, що ще?

— У нас зараз широкий спектр ВОД. Наприклад, ВОД для військовозобов’язаних, резервістів і призовників визначені указом президента, форма затверджена. А для чинних війс

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
19 мая 2024