Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Валентин Ткач: який це буде Homo, з яким прикметником?

newssky.com.ua

Валентин Ткач: який це буде Homo, з яким прикметником?

Валентин Ткач

Клімат, вочевидь, змінюється, чи через людство, чи ні, а тим часом ми входимо в так звану «сингулярність», добу надшвидкого технологічного прогресу і соціально-демографічних викликів. Що може дати підстави сподіватись, що людство переживе ці випробування?

У мене песимістичні прогнози щодо «кліматичних змін», тому що зміни відбуваються більш глибокі; ми спостерігаємо лише їх «кліматичний» прояв.

Так було завжди, але ніколи так стрімко не відбувалося кліматичних проявів без потужних зовнішніх чинників: землетруси, виверження вулканів, падіння метеоритів тощо. Швидкість поширення трансформацій оточуючого середовища підштовхує до підозр, що ці зміни набули вже незворотній характер. Окремі процеси, які досліджують вчені, їх зміни, вже відбуваються по експоненті. Результатом такої динаміки є вибух.

У «тому» майбутньому навряд чи працюватимуть наші естетичні вподобання, а відтак – і етичні норми.

Тому, якщо робити прогнози без оціночних суджень, то швидше за все ноосфера повернеться до біосфери, люди як вид збережуться, але, який це буде Homo, з яким прикметником, зараз прогнозувати можна як завгодно.

Зі статистичної фізики відомо, що траєкторії часток, ансамблів у фазовому просторі можуть як завгодно наближатися, але за різних початкових даних та крайових умов вони не перетинаються.

Відтак людство потрапить на новий «Старт». Навряд чи це буде той «Едем», про який ми знаємо. Тож все буде інакше. І, можливо, вже на тій версії розвитку «людства» Ноосфері вдасться втриматися на поверхні цього фантастичного подарунку – планета Земля.

Процеси, які відбуваються в Природі завжди були неосяжними. Виділяти серед них панівні, чи домінуючі, – це лише прийом людського мислення. Тому будувати песимістичні чи оптимістичні версії майбутнього завжди буде фантазією, з різним ступенем ситуативного обґрунтування.

Це і рятує ситуацію: як дивитися в майбутнє – це вибір. Власне, так було завжди.

ПБ Newssky

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024