Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Петр Пеллегріні обраний президентом Словаччини

newssky.com.ua

Петр Пеллегріні обраний президентом Словаччини

Петр Пеллегріні

Передвиборча кампанія Петра Пеллегріні зображала Івана Корчка як «воєнного президента», який створить у палаці другий центр влади й працюватиме над поваленням уряду. Ця тактика мала на меті спричинення негативних емоцій, вона вплинула на настрої значної частини суспільства.

Пеллегріні зміг мобілізуватися. Перед другим туром лідер Hlas зосередився на зверненні до виборців Штефана Харабіна, котрий два тижні тому отримав майже 12 відсотків голосів. Пеллегріні знайшов шлях його виборців. Тут допомогла угорська громада.

Майже 52 відсотки словаків, які мають право голосу, прийшли на перший тур, що стало найвищим показником явки з 1999 року. Передбачалося, що якщо явка збільшиться, це насамперед допоможе Пеллегріні. У другому турі явка ще й перевищила 60 відсотків, Пітер Пеллегріні цим скористався. Зокрема завдяки цьому він виграв у Дунайській-Стреді та Комарно, де в першому турі переміг Крістіан Форро.

Петр Пеллегріні (53,12%), колишній прем’єр і діючий спікер (який відколовся від партії Фіцо «Напрям-Соціальна Демократія» у 2020 році із власною політичною силою «Голос — Соціальна Демократія» ) пов’язаний нинішньою коаліцією. Іван Корчок (46,88%) офіційно був позапартійним кандидатом від громадянського суспільства, але він був міністром у непопулярному уряді Матовича, і його підтримували SaS, колишня OlaNO та Демократи, а також, наприклад, Мікулаш Дзурінда, людина, яка змінила Словаччину на посаді голови реформістського кабінету в 1998-2006 роках. «Приходьте і голосуйте, щоб хаос, зростання цін і злидні не повернулися», — говорили гасла партії 49-річного Пелегріні Hlas, і цього було достатньо.

Петру Пеллегріні вдалося заручитися підтримкою Роберта Фіцо та Андрія Данка, і хоча він стверджував, що не хоче бути президентом впливових осіб (інфлюенсерів), його підтримали репер Рітмус та впливова жінка Зузана Плачкова.

Іван Корчок

Іван Корчок відкрито і жорстко критикував Пеллегріні. Це вплинуло на його виборців, але завадило достукатися до решти. Виборці обрали обіцянку миру Пеллегріні.

Дописувала Марина Ковальчук, заступниця головного редактора Newssky (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024

Другие новости

Больше новостей