Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Найбільший НПЗ Лукойлу має проблеми з ремонтом через санкції

newssky.com.ua

Найбільший НПЗ Лукойлу має проблеми з ремонтом через санкції

Ілюстративне фото

Йдеться про одну з двох установок каталітичного крекінгу, яку було зупинено 4 січня через несправність деталі компресора. Відремонтувати установку може лише американська UOP, але вона відмовляється це робити, дізналося агентство.

Завершити ремонтні роботи на НПЗ Лукойл планував до весни. Зазначалося, що через санкції оперативна заміна обладнання неможлива.

«Вони одразу кинулися шукати запчастини, але нічого не знайшли. Тоді установка просто заглухла», — розповів агентству співрозмовник, близький до Лукойлу.

Читайте також: Reuters: Найбільший НПЗ Роснєфті втратив 70% потужності після удару дронів

Reuters пише, що установка досі не функціонує, а терміни вирішення проблеми залишаються незрозумілими.

За словами ще двох джерел, Нижньогородський НПЗ скоротив виробництво бензину на 40%. Reuters підрахував, що зупинка коштує Лукойлу майже $100 млн недоотриманих доходів щомісяця.

Обслуговуванням іноземного обладнання у РФ раніше займалася транснаціональна інжинірингова компанія UOP. 2022 року, після початку великої війни в Україні, вона пішла з російського ринку.

Представники материнської Honeywell International заявили Reuters, що компанія не постачає жодних запчастин і не надає послуг заводам російських нафтовидобувних холдингів, а також виявляє можливі витоки продукції через третіх осіб.

Лукойл звернувся до китайських компаній з проханням відремонтувати установку на НОРСІ, повідомили два джерела агентства. У Китаї є технології, але найчастіше це означає повну та дорогу заміну обладнання, а не звичайний, бюджетний ремонт, уточнило одне із джерел.

Завод Лукойлу під Нижнім Новгородом — лише один приклад проблем в енергетичному секторі РФ. За словами щонайменше десяти джерел у російській промисловості, в умовах західних санкцій низка інших нафтокомпаній не може відремонтувати свої підприємства, побудовані за участю американських та європейських інжинірингових фірм.

Проблему з ремонтами ускладнюють атаки українських дронів на російські НПЗ. Наслідком атак стало закриття близько 14% потужностей у першому кварталі, пише Reuters.

Унаслідок удару дронів 12 березня на НОРСІ виникла пожежа, через що вийшла з ладу первинна установка перероблення нафти АВТ-6. Її потужність становить близько 53% від перероблення всього підприємства.

13 березня Лукойл повідомив про раптову смерть свого віцепрезидента — 54-річного Віталія Робертуса. Джерела LIGA.net в українських спецслужбах повідомляли, що Робертус міг загинути внаслідок атаки по нафтопереробному заводу «Лукойл-Нижньогороднафтооргсинтез» у Кстово.

Це підприємство — четверте в Росії за обсягом перероблювання. Після кількох аварій у грудні та січні воно вже обмежувало випуск бензину, але поступово відновлювало виробництво.

У 2023 році НОРСІ переробив 15,8 млн тонн нафти, виробивши 4,9 млн тонн автомобільного бензину, 5,6 млн тонн дизельного пального, 2,3 млн тонн мазуту та 0,8 млн тонн авіагасу.

Читайте також на Newssky «Українські фінтех-стартапи можуть отримати до $20 000 на регіональному етапі Visa Everywhere Initiative» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024

Другие новости

Больше новостей