Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Україна і Фінляндія підписали двосторонню безпекову угоду

newssky.com.ua

Україна і Фінляндія підписали двосторонню безпекову угоду

Ілюстративне фото

«Сьогодні ми підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Фінляндією. Це комплексний документ, який закріплює співпрацю на 10 років в усіх важливих сферах», — заявив Зеленський.

Він зауважив, що держави разом мають гарантувати безпеку людей, «щоб російський терор більше ніде і ніколи не забирав життя, що можливо забезпечити».

«Під час зустрічі ми з паном Президентом приділили особливу увагу питанням безпеки та усьому тому, що допоможе зберегти тисячі життів», — зазначив Зеленський.

Президент України висловив вдячність Фінляндії за допомогу, надану за роки повтонамасштабної агресії РФ.

Згідно з підписаним документом, Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ, а також допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових.

Зокрема, угода містить блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення російського агресора до відповідальності.

Водночас документом чітко засвідчується підтримка Фінляндією майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Фінський лідер подякував Зеленському за теплий прийом у Києві і опублікував спільне фото біля Маріїнського палацу.

«Ми мали гарну дискусію про сильну і постійну підтримку Фінляндією України, ширшу європейську перспективу та українську мирну формулу, яку Фінляндія щиро підтримує. Моє головне послання: Фінляндія буде з вами стільки, скільки буде потрібно», — написав Стубб у соцмрежі Х.

Він додав, що Зеленський також поінформував його про поточну ситуацію на лінії фронту.

Як повідомлялося, угода з Фінляндією підписана на виконання Спільної декларації про підтримку України від 12 липня 2023 року, до якої загалом приєдналися 32 держави. Станом на сьогодні Україна вже уклала 8 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами та Фінляндією.

Читайте також на Newssky «Україна почала виготовлення дронів з дальністю ураження понад 1000 км» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024