Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Вчені розповіли, що буде, якщо довго не спати

planetanovosti.com

Вчені розповіли, що буде, якщо довго не спати

Що буде, якщо довго не спати / фото: freepik.com

Безсоння – це справжні тортури в прямому і переносному сенсі слова. У Стародавньому Китаї, наприклад, так і справді катували людей. Навіть у Книзі рекордів Гіннеса з 1997 року заборонили приймати рекорди, пов’язані з відсутністю сну.

Про це повідомляє Live Science.

В історії відомо про два випадки, коли люди провели без сну 2 тижні. Наслідки такої тривалого безсоння жахливі.

Найбільший рекорд, пов’язаний з відсутністю сну, був зареєстрований в 1986 році. Відомо, що чоловік, на ім’я Роберт Макдональд не спав майже 19 днів.

Раніше в 1963 році 17-річний юнак Ренді Гарднер не спав 11 діб і 25 хвилин, тобто понад 264 години. Але ж людині потрібно мінімум 6-8 годин спати щодня, щоб організм не дав збій. Безсоння може стати причиною появи багатьох хвороб і навіть привести до божевілля та смерті.

Напевно багато людей не спали понад 24 годин: медики, молоді батьки, військові на службі. Прикладів достатньо, але це не є добре.

Отже, якщо фізично здорова людина добу проведено без сну, у неї знижується уважність і підвищується дратівливість. Також можуть з’явитися проблеми з мовленням, погіршуються когнітивні функції. Бували випадки, коли навіть падав зір і з’являлися провали в пам’яті.

Вчений Елон Евіден з Каліфорнійського університету, що в Лос-Анджелесі, розповів, що не спати кілька тижнів поспіль для людини не природно. Мозок постарається максимально, щоб ви спали. Є кілька генетичних захворювань, які проявляються, як безсоння, але ці випадки дуже рідкісні. Ті, хто страждають від таких хвороб, помирають молодими.

Дослідження показують, що якщо не спати 36 годин може з’явиться гормональний дисбаланс. Якщо не спати 72 години, то з’явиться тривога, депресія і галюцинації. Тобто людина почне сходити з розуму.

Якось вчені провели експеримент на щурах. Ті не спали від 11 до 32 днів. Всі піддослідні гризуни померли. Тому не потрібно так знущатися з власного організму. Краще обов’язково виспатися і стежити за режимом сну і неспання.

NASA повідомило про ризик зіткнення Землі з астероїдом

Вчені з’ясували, чим насправді є міжзоряний об’єкт Оумуамуа

Вчені знайшли дієвий спосіб відрізнити брехню від правди

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
18 мая 2024