Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

NASA повідомило про ризик зіткнення Землі з астероїдом

planetanovosti.com

NASA повідомило про ризик зіткнення Землі з астероїдом

Астероїд врізається в Землю / фото: ВВС

Вчені NASA виявили, що Земля може наражатися на більш високий ризик зіткнення з астероїдом, ніж вважалося раніше. Експерти повторно проаналізували чотири місця падіння астероїдів, що зіткнулися з нашою планетою понад мільйон років тому, і виявили, що вони не тільки більші, але й потужніші.

Про це повідомляє Daily Mail.

Загрозливе попередження надійшло від Джеймса Гарвіна, головного наукового співробітника Центру космічних польотів імені Годдарда, який визначив чотири астероїди, які достатньо сильні, щоб “здути частину атмосфери”.

Якщо нові дані вченого є вірними, то удар від зіткнення астероїда з Землею буде прирівняний до вибуху в 10 разів потужнішому, ніж найбільша ядерна бомба в історії, що неминуче призведе до масового вимирання. Саме тому подібні небесні камені називають “астероїдами Судного дня”.

Гарвін та його команда проаналізували дані з кількох супутників спостереження за Землею, щоб дослідити чотири величезні кратери на планеті, що залишили по собі гігантські астероїди. Вчені використали нові знімки кратерів з високою роздільною здатністю. Серед них були Пантасма в Нікарагуа, Босумтві в Гані, Ітурральді в Болівії та Жаманшин у Казахстані. В результаті аналізу Гарвіну вдалося скласти тривимірну карту.

Отримані дані стверджують, що кратер Пантасма в Нікарагуа, шириною в 33,8 км, утворився в результаті удару потужністю еквівалентною 727 000 мегатоннам. Раніше ж вчені вважали, що цей кратер має ширину вдвічі меншу – всього 14,5 км, і його залишив астероїд, що виробляв еквівалент 660 000 мегатонн при зіткнення.

Цифри вказують на те, що астероїд або комета шириною 3280 футів (майже 1000 метрів) або більше стикаються з Землею кожні 600 000-700 000 років. Якщо нове дослідження вірне, це означає, що тільки за останній мільйон років на нашу планету потрапило чотири таких комети.

Втім, не всі погоджуються з висновками Гарвіна. Так, Анна Лосяк, дослідниця кратерів з Польської академії наук, повідомила Science.org, що вона не згодна з тим, що нещодавно виявлені кратери є місцями падіння астероїдів.

“Це було б дуже страшно, тому що це означало б, що ми дійсно не розуміємо, що взагалі відбувається, і що є багато космічних каменів, які можуть прилетіти і спричинити на Землі катастрофу”, – сказала вона.

Вчені з’ясували, чим насправді є міжзоряний об’єкт Оумуамуа

Вчені знайшли дієвий спосіб відрізнити брехню від правди

Пожежа в Нотр-Дамі відкрила давній секрет храму

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
18 мая 2024