Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Сонце у пігулці: звідки береться вітамін D або як його отримати не вживаючи препарати?

womo.ua

Сонце у пігулці: звідки береться вітамін D або як його отримати не вживаючи препарати?

Чи знали ви, що ваше тіло може виробляти вітамін, необхідний для здоров’я кісток, серця та імунної системи, просто перебуваючи під сонячними променями? Вітамін D, відомий як вітамін сонця, є одним із небагатьох вітамінів, який наше тіло може синтезувати самостійно. І сонце у цьому разі лише одна можлива складова процесу утворення вітаміну. Розповідаємо разом із сімейним лікарем Дмитром Пемком, як цей життєво важливий вітамін впливає на наше здоров’я та де ще ми можемо його знайти, крім сонячних променів.

Сам процес синтезу вітаміну D нашим організмом — це дивовижний приклад єднання природи навколишнього середовища і природи людини. То як, власне, утворюється вітамін D? Це синтез, і ніякої магії.

Усе починається, коли ультрафіолетові промені сонця досягають нашої шкіри.

Ці промені поділяються на типи — УФА (ультрафіолетові А) та УФБ (ультрафіолетові Б) залежно від довжини хвилі і здатності проникати на різну глибину шкіри. Саме УФБ-промені відіграють ключову роль у виробництві вітаміну D. Вони проникають менш глибоко, тільки до епідермісу, і перетворюють 7-дегідрохолестерол, що є у шкірі, у холекальциферол (вітамін D3). До речі, саме ці промені можуть викликати сонячні опіки. Однак значна частина цих променів проникає крізь хмари, тому навіть якщо гуляти у хмарну погоду, шкіра буде виробляти вітамін D, якщо не вкрита одягом, звісно.

Потім вітамін D3 транспортується до печінки, де перетворюється на 25-гідроксивітамін D, або кальцидіол. Це перше значне перетворення, яке робить вітамін більш активним. Для визначення його рівня в організмі потрібно записатися до сімейного лікаря через застосунок Helsi, щоб проконсультуватися щодо потреби у лабораторних дослідженнях та додаткового вживання вітаміну D.

Далі кальцидіол транспортується до нирок, де він перетворюється на свою найактивнішу форму 1,25-дигідроксивітамін D, або кальцитріол. Цей процес регулюється потребами організму у кальції та фосфорі.

Кількість синтезованого вітаміну D може змінюватися залежно від географічного положення, часу доби, кольору шкіри, віку та інших чинників. Надмірний вплив сонця на шкіру без належного захисту також може підвищити ризик розвитку раку, тому важливо знаходити баланс між отриманням достатньої кількості вітаміну D та захистом шкіри.

Короткотривале перебування на сонці без захисного крему допомагає стимулювати виробництво вітаміну D, особливо в ранкові та пізні вечірні години, коли інтенсивність УФ-випромінювання нижча. Також важливо враховувати індивідуальні особливості шкіри та загальні рекомендації лікаря.

Синтез вітаміну D може бути обмеженим через перебування в тіні чи використання SPF.

Важливо також розглядати альтернативні джерела вітаміну D, Наприклад, харчування:

Існують і харчові добавки, які бажано вживати за настановою лікаря, адже саме лікар може порекомендувати дозування, яке потрібно саме вам. Для того щоб швидко записатись на прийом, потрібно скористатись застосунком Helsi.

“Для профілактики рахіту усім дітям від народження і до 12 місяців рекомендовано щоденно приймати 400 МО холекальциферолу. Незалежно від того, на якому вигодовування перебуває дитина. Це пов’язано з тим що новонародженим дітям протипоказано засмагати чи перебувати під відкритим сонцем, а з їжею вони не можуть отримати достатньої кількості вітаміну D. У наших широтах усім дітям від одного до 3-х років рекомендований щоденний профілактичний прийом холекальциферолу у дозі 600 МО незалежно від пори року. При наявності певних захворювань дозування може змінюватись”, — наголошує сімейний лікар Дмитро Пемко.

Саме забезпечення належного засвоєння вітаміну D є ключовим для підтримки його корисного впливу на здоров’я кісток, імунну систему та загальне самопочуття. Нехай ваш підхід до здоров’я буде свідомим. А зранку не забудьте потішити себе весняним сонцем, і щоб ніякі дефіцити вітамінів проти вас не мали зброї.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
20 мая 2024