Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

У бібліотеці імені Махтумкулі ЦБС «Свічадо» проведено літературний портрет-презентацію книг М. Васьківа

svyatoshino.org.ua

У бібліотеці імені Махтумкулі ЦБС «Свічадо» проведено літературний портрет-презентацію книг М. Васьківа

Днями у бібліотеці ім. Махтумкулі ЦБС «Свічадо» відбулась презентація книг М.С.Васьківа – професора Київського столичного університету імені Бориса Грінченка в рамках відзначення 300-річчя Махтумкулі – видатного поета, філософа, національного генія Туркменістану.

До уваги шанувальників літератури і поезії монографія про життя та творчість поета «Маґтимгули Пираґи (Махтумкулі Фрагі). У праці розкрито факти біографії поета та пов’язані з ним легенди, розповідається про багатство й оригінальність образів і мотивів лірики, про традиції та новаторство його творчої спадщини. У літературному портреті систематизовано видання перекладів поезій Маґтимґули в Україні, твори українських письменників, присвячені постаті видатного туркменського поета, а також вивчення творчості в роботах українських дослідників. Автором презентовано повне зібрання перекладів поезій Махтумкулі українською мовою: «На все поглянь, осмисли все…». Микола Васьків упорядкував вірші Маґтимґули, перекладені відомими українськими поетами, письменниками, перекладачами ХІХ ст. та сучасниками, а в передмові до цього видання розповів про їхні здобутки в популяризації творів Маґтимґули в Україні.

Під час презентації автор розповідав про місце та роль Маґтимґули на національному й міжнародному рівнях, з якого розпочався золотий період туркменської літератури, аналізував досконалий стиль поета, його форму та всенародну популярність, проводив аналогію з творчістю українських геніїв Тараса Шевченка й Григорія Сковороди. Традиційно вірші Маґтимґули прозвучали туркменською та українською мовами.

У заході взяли участь учнівсько-педагогічний колектив СЗШ №235 ім. В.Чорновола, співробітники Посольства Туркменістану в Україні та туркменська молодь. Шановні користувачі бібліотеки! Книги М.Васьківа можна переглянути у бібліотеці за адресою: вулиця Зодчих,6.

Довідково: 2024 рік – рік відзначення 300-річчя видатного поета, філософа, національного генія Туркменістану Маґтимґули Пираґи. 300-річний ювілей Маґтимґули Пираґи внесений до Списку знаменних дат для спільного святкування з ЮНЕСКО в 2024–2025 роках, а ТЮРКСОЙ проголосила 2024 рік «Роком великого поета та мислителя тюркського світу – Маґтимґули Пираґи».

Джерело: Відділ культури Святошинської РДА.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024