Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Гроші батька, авто від зрадників і помічниця на Infiniti: які питання були до херсонського нардепа і кандидата в КСУ

khersondaily.com

 Гроші батька, авто від зрадників і помічниця на Infiniti: які питання були до херсонського нардепа і кандидата в КСУ

Гроші батька, авто від зрадників і помічниця на Infiniti: які питання були до херсонського нардепа і кандидата в КСУ

Отримані від батька грошові подарунки у десятки тисяч євро і доларів. Покупка підозріло дешевого авто у компанії депутата Херсонської облради Юрія Ковальова, який зараз співпрацює з російськими окупантами і є братом загиблого у 2022 році нардепа-зрадника Олексія Ковальова. Різниця у понад сім мільйонів гривень між вартістю придбаних активів і отриманих законним шляхом доходів.

Про такі та деякі інші обставини питали нардепа Павла Павліша під час його співбесіди з Дорадчою групою експертів. Цю співбесіду він проходив як кандидат на посаду судді Конституційного суду України.

У жовтні 2023 року стало відомо, що народний депутат із фракції «Слуга народу» Павло Павліш претендує на вільне місце судді Конституційного суду. Павліш обраний народним депутатом дев’ятого скликання по 182 виборчому округу (м. Херсон) від партії «Слуга народу». Він – безпартійний. Входить до складу фракції «слуг». Заступник голови Комітету ВР з питань правової політики.

Як і інші кандидати, Павліш проходив співбесіду, яка за винятком частини, де йшлося про конфіденційне, транслювалася в мережі, і зараз доступна у форматі відеозапису цієї трансляції.

За словами секретаря Дорадчої групи експертів (ДГЕ) Ярослава Романюка (він – колишній Голова Верховного Суду України), співбесіда проводилася, щоб надати кандидату можливість розвіяти сумніви в його доброчесності, які виникли у робочої групи.

Наскільки це вдалося Павлу Павлішу?

Подарунок батька

Більшість запитань до Павла Павліша ставили Ярослав Романюк і членкиня групи Морін О’Коннор – ексголова Верховного суду штату Огайо, яка рекомендована до ДГЕ Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зокрема, цікавило отримання Павлішем 95 тисяч євро і 60 тисяч доларів США у вигляді подарунку від його батька. Гроші подаровані ще до обрання їх отримувача народним депутатом України. Під час співбесіди виявилося, що передача грошей ніяк не підтверджена документально.

– У нас, в Україні, за традицією, коли батьки дарують дітям кошти, то, я впевнений, що в більшості випадків нотаріальне посвідчення не укладається,

– прокоментував цю обставину Павло Павліш.

Під час бесіди виявилося, що батько депутата подарував сину гроші не для використання їх сином на власний розсуд, а для придбання комерційної нерухомості (будівлі на морському узбережжі, де можна було б зробити міні-готель), яка приносила б батькам депутата пасивний дохід.

– Справа в тому що мій батько – 1955-го року народження. В такому віці людина має думати про майбутнє і створити для себе якийсь пасивний дохід. А для цього в нього (батька, – МОСТ) було бажання придбати нерухомість комерційну в Скадовському районі, це мав бути якийсь міні-готель, щоб можна було потім на пенсії отримувати додаткові доходи. Ми там підбирали різні варіанти. Це ще було до мого депутатства. Але ті варіанти, які були, не зовсім мені подобались. І, чесно кажучи, з врахуванням нинішньої ситуації, це добре, що не купили, тому що зараз та територія – окупована, і те майно було б зараз втрачене,

– розповів Павло Павліш.

Але лишилося незрозумілим, чому батьку народного депутата знадобилося дарувати сину гроші, які батько хотів використати для створення для себе пасивного доходу. Чому Павліш-старший, який, наскільки нам відомо, є дієздатним і має багаторічний досвід підприємницької діяльності (про бізнес батька неодноразово говорив на співбесіді сам Павло Павліш), самостійно не вирішував питання, пов’язані з пошуком і купівлею об’єкту? Син-юрист міг допомагати в цьому і без дуже дивного, на думку стороннього спостерігача, дарування коштів.

Під час співбесіди також з’ясувалося, що є й питання щодо походження подарованих грошей взагалі.

– Ви кажете, що ваш батько заробляв багато грошей і що він давав вам кошти, що позичав, можливо, дарував, щоби ви використовували ці кошти. Але немає жодних доказів його доходів до 1998 року. Його найвищий річний дохід був у 2011 році: близько 56 000 доларів США. Половина цього доходу – вартість успадкованої земельної ділянки, яку він не продавав. Це означає, що його прибуток за 2011 рік був нижчий. Спосіб життя вашого батька не відображає доходи, які були визначені з 1998 року, –

висловилася з цього приводу Морін О’Коннор.

У відповідь на це Павло Павліш сказав:

– У нас в будь-якому разі податкова звітність не охоплює весь період його (батька, – МОСТ) життя. Він з 1976 року почав свою трудову діяльність, по-перше. По-друге, батько не зобов’язаний мені пояснювати, яким чином і де він заробляє. У нас з ним завжди були різна робота, різні бізнеси. Я працюю в юридичному бізнесі, він – в аграрному. І, розумієте, коли ти пропрацював там все своє життя на керівних посадах, і потім тебе питають, де ти заробив гроші, то можна пояснити, що він займався підприємницькою діяльністю і сплачував податки. І в будь-якому разі вся його діяльність була відома, і його підприємство проходило постійно податкові перевірки. Тому ні у кого не виникало таких питань.

Під час цієї співбесіди стало відомо, що деяку комерційну нерухомість Павло Павліш таки купив, але – в Херсоні. А саме – розташоване на цокольному поверсі житлового будинку нежитлове приміщення площею 130 квадратних метрів вартістю 370 тис. грн.

На запитання членів ДГЕ щодо ненадання документів, які підтверджують цей правочин, народний депутат відповів:

– Ви знаєте, що зараз місто Херсон розташоване в зоні бойових дій і щодня зазнає від 20 до 40 обстрілів. І коли я їжджу в Херсон для того, щоб виконати якусь свою роботу, то це відбувається тільки за необхідності. Їхати в Херсон для того, щоб взяти договори і привезти Дорадчій групі експертів… Я не вважав, що це є безпечним. А в силу, того що я ще є народним депутатом… То я маю все ж таки в нинішній ситуації хвилюватися за долю України, тому що – мінус один голос по такій ситуації, щоб з’їздити в Херсон і потрапити під обстріл, загинути… Це було б з моєї сторони нерозумно. Ви цю інформацію можете побачити в усіх зведеннях, і це є загально поширена інформація, що Херсон зараз – в зоні бойових дій. Це (інформація про придбання нежитлового приміщення, – МОСТ) є загальна інформація, я про неї зазначав вже ж в деклараціях, що це майно є у мене. Тому будь-якого прихованого умислу в цьому немає.

Зараз в небезпечний Херсон їздять представники гуманітарних місій, волонтери, журналісти (в тому числі – і кореспонденти онлайн-видання МОСТ), чимало інших людей. Крім того, сторонньому спостерігачеві може здатися трохи дивним те, що народний депутат назвав особисту поїздку в Херсон єдиним способом отримання документів про купівлю нерухомості.

Авто від зрадника

Предметом питань від ДГЕ був і автомобіль AudiQ7, яким зараз користується Павло Павліш. Власницею автомобіля є двоюрідна сестра нардепа.

– У письмових відповідях ви вказували, що ваша сестра купила цей автомобіль з аукціону в США, і цю машину потрібно було відремонтувати і потім передати вашій сестрі у 2021 році. Чи це було зроблено?

– спитала у нардепа Морін О’Коннор.

Павло Павліш відповів, що машина досі має деякі проблеми з електронікою. Але, попри це, він користується нею і хоче викупити авто у родички. Двоюрідна сестра нардепа зараз живе в Польщі, куди виїхала на іншому авто, залишивши AudiQ7 Павлішу, який незадовго до цього продав свій автомобіль Mercedes-Benz.

А потім Морін О’Коннор оприлюднила інші подробиці стосовно автівки, придбаної двоюрідною сестрою нардепа:

– Чи знаєте ви про компанію «ДСД-Трейд Україна» Україна? Машина була завезена в Україну в червні 2021 році. Це авто перебувало у власності трьох компаній; «

ЛК Агро

», «Неон-ЛТД», «ДСД-Трейд Україна». Всі ці компанії не займаються імпортом та ввезенням автомобілів, їх основний вид діяльності – це вирощування зернових та торгівля продуктами. Відповідно до даних прокуратури, всі ці три компанії є підконтрольними Юрію Ковальову, депутату Херсонської облради від президентської партії «Слуга народу», якому 22 листопада 2023 року Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді.

Юрій Ковальов – одночасно депутат Херсонської облради і окупаційної думи області

Окрім того, за словами членкині ДГЕ, попередній власник авто продав його двоюрідній сестрі Павла Павліша собі у збиток:

– Ваша сестра придбала автомобіль за 383 300 гривень. Тобто, це – 13 675 доларів США, тоді як на аукціоні без ремонту, доставки, розмитнення та аукціонного збору вартість авто становила 19 200 доларів США. Тобто, ми бачимо, що у нас – розбіжність майже у 6 000 доларів. Як ви думаєте, чому це сталося? Як ви це можете пояснити?

Павліш не зміг це пояснити ніяк. Лише сказав, що не купував і не завозив це авто. Тоді членкиня робочої групи запитала:

– На вашу думку, чи може у стороннього спостерігача скластися враження, що цей автомобіль, куплений дешевше вартості аукціону у компанії, яка не займається торгівлею та ремонтом автомобілів, може виглядати як надання неправомірної пільги чи подарунку для вас? Ви сказали, що це абсолютно не має відношення до вас і це все було рішенням вашої сестри. Я правильно розумію?

Народний депутат на це відповів:

– Я думаю, що тут у стороннього спостерігача не може виникнути такого враження, тому що цей автомобіль не мій, і сестра може приїхати забрати його або продати. Хоча ми з нею вже домовилися про його купівлю. Зрозуміло, що для того, щоб у стороннього спостерігача виникли якісь такі думки, то потрібно в першу чергу говорити про те, для чого, тобто, на якій підставі мені хтось мав би надати таку неправомірну вигоду. Я нічого не робив для тієї компанії, про яку ви казали, щоб вона мені чимось була вдячна.

Нагадаємо, стосовно Юрія Ковальова, який активно співпрацює з російськими окупантами, триває розслідування за статтями ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність). Брат Юрія Ковальова – нардеп від партії «Слуга народу» по виборчому округу № 186 Олексій Ковальов, який навесні 2022 року почав співпрацювати з російськими оку

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
30 апреля 2024