Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Пропаганда війни серед школярів: тотальну мілітаризацію дітей у РФ і на окупованих територіях обговорили експерти

khersondaily.com

 Пропаганда війни серед школярів: тотальну мілітаризацію дітей у РФ і на окупованих територіях обговорили експерти

Пропаганда війни серед школярів: тотальну мілітаризацію дітей у РФ і на окупованих територіях обговорили експерти

"Юнармія" на ТОТ Луганської області. Фото: ЛІЦ

У Росії та на тимчасово окупованих територіях України відбувається мілітаризація підростаючого покоління. Шкільна програма вже повністю просякнута пропагандою війни, але чиновники не зупиняються в просуванні “СВО” в дитячу свідомість.

З останніх нововведень — у Держдумі РФ запропонували відправляти школярів у військові загони Кадирова. Створити дитячу версію чеченського батальйону “Ахмат” ініціював депутат Дмитро Кузнєцов. Він вважає, що російським батькам варто брати приклад з виховання дітей на Кавказі. У програмі такої табірної зміни плануються так звані “військово-патріотичні ігри”, уроки медіа, походи, зустрічі з російськими військовими. Очікується, що перша сотня дітей може пройти таку підготовку вже цього літа.

Дитячі військові табори

Військові загони Кадирова хочуть організувати за зразком дитячого табору. Тільки навчати там будуть методів ведення війни. Перша сотня підлітків пройде підготовку в дитячому “Ахматі” вже наприкінці літа, планують у Держдумі. Так зване “патріотичне виховання” передбачає відродження радянських традицій — гру “Зірниця” і зустрічі з “ветеранами СВО”.

“За задумом депутата [Кузнєцова], у структуру під назвою “Академія дружби народів “Ахмат” прийматимуть хлопчиків і дівчаток з усієї країни. До виховання молодого покоління залучать представників різних корінних народів Росії, зокрема “гідних чеченських та інших північнокавказьких чоловіків”, — пише видання The Moscow Times.

Російська влада не приховує, що чеченський підрозділ “Ахмат” бере участь у війні РФ проти України. Глава Чечні Рамзан Кадиров заявляв, що на фронті перебувають 32 тис. “ахматців”.

Зараз у Чечні активно будують бази для полків “Ахмат-Росія” і “Ахмат-Чечня”. Аналітики припускають, що поповнювати лави чеченської армії в майбутньому будуть і вихованцями дитячого “Ахмата”.

“Було встановлено дуже своєрідний режим усередині путінської диктатури, було створено окрему диктатуру Кадирова зі своїм особливим режимом — режимом особистої влади, тож відбулася окупація всередині окупації. І, звичайно, вона була вся побудована на силі”, —

заявив російський журналіст і соціолог

Ігор Яковенко

.

Мілітаризацією пронизана вся освітня система як у Росії, так і на окупованих нею українських територіях. Пропаганда в школах впроваджена в підручники з історії, де “СВО” виправдовується міфічною загрозою з боку Заходу. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські школи, коледжі та дитячі садки провели 200 тис. “військово-патріотичних” заходів.

Так звані “Розмови про важливе” — пропагандистські уроки в школах — лише частина обов’язкової ідеологічної обробки. Від лекцій про необхідність вбивати українців Міносвіти РФ вирішило перейти до практичних занять з виготовлення знарядь вбивства. З 1 вересня школярів на уроках праці навчатимуть виробництву та управлінню безпілотниками.

У новому навчальному році учні 5-7 класів російських шкіл вивчатимуть предмет “Історія нашого краю”. Його введуть як заміну курсу “Основи духовно-моральної культури народів Росії”. Експерти впевнені, що в Кремлі хочуть переписати історію регіонів і народів РФ.

Ба більше, колишніх військових агітують ставати вчителями. Так звані “ветерани СВО” найближчим часом пройдуть перекваліфікацію в рамках програми Міністерства освіти РФ, стануть викладачами історії, фізкультури та основ безпеки життєдіяльності. Окремо вони проводитимуть заходи в рамках початкової військової підготовки.

А от у тимчасово окупованому Луганську росіяни відкрили “Центр військово-спортивної підготовки” на базі псевдоколеджу. Студентів змушуватимуть проходити підготовку до військової служби в Росії. Також на тимчасово окупованих територіях планують відправляти на військову підготовку дітей від 14 років, а від 16 — готувати до мобілізації.

Але і це ще не все. У РФ відроджують “нову піонерію”, але — більш вікову. Півмільйона російських студентів планують записати в “Рух перших” — “нову піонерію” в Росії. За задумом Кремля, підвищення вікової планки з 18 до 25 років дасть змогу охопити всі категорії — бакалаврів, магістрів та аспірантів.

На “нову піонерію” 2023 року з російського бюджету виділили в 5 разів більше, ніж на виробництво ліків, — близько 19 млрд рублів. Це трохи менше річного бюджету деяких російських регіонів. За інформацією голови “Руху перших” Григорія Гурова, минулого року організація відкрила понад 500 відділень.

“За рахунок цього до лав організації вступило понад 6 тис. нових учасників. Усього ж їх наразі приблизно 5 млн. Ряди “нової піонерії”, створеної за дорученням президента РФ Володимира Путіна, мають поповнити 500 тис. учнів вишів”, — пише Telegram-канал The Moscow Times.

Мілітаризація дітей в оцінці експертів

Для чого Кремль проводити тотальну мілітаризацію школярів? Чи працює пропаганда війни на молодь? На ці питання в ефірі телеканалу

FREEДOM

шукали відповіді:

Костянтин Скоркін

, російський незалежний журналіст і політолог;

Віра Ястребова

, виконавча директорка “Східної правозахисної групи”;

Андрій Сидельников

, лідер російського руху “Говоріть голосніше!”;

Ольга Курносова

, російська політична аналітикиня;

Данило Кен

, голова незалежної російської профспілки “Альянс учителів”.

КОНСТАНТИН СКОРКІН: У РФ відбувається повна мілітаризація суспільства

— Ідея мілітаризації шкільної освіти — це широке явище, яке охоплює всю країну. Те, що Кадиров формуватиме дитячі військові центри, — це екзотика і радикальний варіант, тому що в більш повсякденних і повсякденних формах це все в школи і так проникає.

Усі ці історії про те, що школярі вчитимуться майструвати дрони, що на уроках праці будуть тепер вводити якісь елементи військових технологій, що в середніх спеціальних закладах залучають у якості педагогів військових, — поступово стають нормою. І ось на цьому тлі з’являється така чеченська екзотика.

Я пам’ятаю, ще 2022 року була новина про те, що важких підлітків з окупованого Донбасу відправлятимуть у Чечню на перевиховання. Я так розумію, що це був початок проєкту зі створення в Чечні центрів для дітей під егідою Кадирова.

Коли путінська система зазнає краху — будуть суди і розгляди. Але вони настільки впевнені у своїй безкарності, що нічого не приховують і навіть широко афішують у медіа. Тобто все проводиться цілком відкрито і відверто.

Існує загальноросійський рух “Юнармія” під егідою Міністерства оборони РФ, який покриває всю Росію мережею мілітаристських організацій для дітей із наймолодших класів. І ось їм починають промивати мізки мілітаристською пропагандою.

Дуже багато робиться за радянськими лекалами, тому що Радянський Союз був державою, яка готувалася воювати з усім світом.

Дівчаток теж будуть залучати до всіх цих мілітаристських речей. З одного боку, всіляко впливають на жінок, що потрібно вийти заміж, народжувати майбутніх солдатів і не думати про кар’єру. Друга лінія щодо дівчаток стосуватиметься престижу армійської служби.

Тобто створюється система повного охоплення — від колиски до могили. Намагаються нав’язувати застарілу й агресивну ідеологію в сучасній країні.

Я дуже сподіваюся, що Путіну не вдасться розплавити мізки всій країні і перетворити її на військовий табір. Хоча Кремлю вдалося задавити у росіян волю до опору.

ВІРА ЯСТРЕБОВА: Росії не потрібні діти з критичним мисленням

— Ініціатива зі створення так званої “Академії дружби “Ахмат” — це новий виток комплексної та системної мілітаризації молоді в Російській Федерації. І тут порушено міжнаціональний аспект. Таким чином РФ намагається створити кадровий резерв для майбутнього воєнізованого формування “Ахмад” за рахунок дітей, яким будуть навіювати, що всі вони є росіянами.

Таким чином, вони намагаються створити нові з ідеологічної точки зору формування, які покликані виховувати солдатів Путіна під брендом академії “Ахмат” для того, щоб поповнювати кадровий резерв.

Це буде підготовка тих кадрів, які будуть привілейовані в тому чи іншому акті агресії, яку Російська Федерація планує надалі втілювати.

Вік дітей, яких долучатимуть до цього так званого навчання, — від 11 до 15 років. У середньому, 4 роки триватиме навчання. Ми розуміємо, що кадровий потенціал для подальшої військової ескалації знадобиться Кремлю через 3-4 роки.

Ініціатива щодо створення центру навчання “Ахмат” виникла наприкінці 2023 року. Тобто Росія побачила для себе нові виклики, зрозуміла, що їй дали жорстку відсіч [в Україні], і тепер вона повинна вживати нових заходів для того, щоб пробувати ще. А пробувати ще вони будуть доти, доки цей кривавий путінський режим не буде повалено.

З боку бойовиків формування “Ахмат” вже висловлена думка про те, що вони зараз збирають комплект інструкторів, які повинні будуть займатися з дітьми, розробляються програми, створена система фінансування.

Таким чином, у дітей будуть уже формувати розуміння, хто ними буде командувати в наступну війну. Командування належатиме певним етнічним групам, які якісно себе проявили перед режимом.

У Росії важко убезпечити дітей від мілітаризму, враховуючи ту систему доносів, яка склалася в цій державі. Будь-яка незгода і прояв індивідуалізму розцінюється як потенційна загроза.

Ми бачимо, яка кількість вчителів покірливо стали повторювати неправдиві факти, переписану історію кремлівського режиму і брехню Путіна. Ніхто не зацікавлений у тому, щоб виховувати дітей із критичним мисленням.

АНДРІЙ СИДЕЛЬНИКОВ: Кремль переймає досвід гітлерівської Німеччини

— Російські солдати гинуть на фронті, демографічна ситуація погіршується, тому все, що залишається Кремлю — закладати пропаганду в уми дітей. Інша річ — як на це дивляться батьки.

Можна дійсно перевірити, як суспільство відреагує на це. Але з попереднього досвіду, пропагандистські речі досить добре засвоюються населенням. Навряд чи ми побачимо велику кількість батьків, які протестуватимуть проти мілітаризації дітей.

У школах уже раніше з’явилися уроки релігії. І це не викликало в російського суспільства якоїсь особливої реакції. Тому, думаю, для Кремля експериме

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
4 мая 2024

Другие новости

Больше новостей