Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

15 років з конфіскацією. Євгеній Пащенко, наглядач херсонської колонії, отримав реальний вирок за держзраду

khersondaily.com

 15 років з конфіскацією. Євгеній Пащенко, наглядач херсонської колонії, отримав реальний вирок за держзраду

15 років з конфіскацією. Євгеній Пащенко, наглядач херсонської колонії, отримав реальний вирок за держзраду

Реальний вирок за державну зраду отримав 44-річний Євгеній Пащенко, наглядач херсонської «Північної виправної колонії №90». Відомий своїми неординарними вироками суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський 11 грудня призначив йому покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Сам обвинувачений двічі змінював покази в суді і заперечував свою роботу на окупантів.

Про це з посиланням на

вирок суду

повідомляє

Центр журналістських розслідувань

.

Суд встановив, що 44-річний

Пащенко Євгеній Якович

, уродженець села Афанасіївка Снігурівської громади Миколаївської області, який на початок повномасштабної війни працював молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки херсонської «Північної виправної колонії №90», добровільно перейшов на бік ворога. Він отримав посаду у незаконно створеному окупантами органі – «младшего инспектора отдела надзора и безопасности Северной исправительной колонии (№ 90) Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области Федеральной службы исполнения наказаний», і тим самим завдав шкоду територіальній цілісності України.

Самого обвинуваченого вдалося затримати 14 грудня 2022 року, тож справу розглядали за його участі, що трапляється не часто. Євгеній Пащенко в суді двічі змінював свої покази і спочатку навідріз заперечував свою вину.

За його словами, перші два місяці повномасштабної війни він за наказом начальника ко​лонії, зрадника Євгена Соболєва п​остійно перебував на робочому місці. Лише в травні 2022 року йому дозволили виїхати додому, після чого колонію захопили російські військові і вона почала працювати під російським прапором. Пащенко намагався переконати суд, що його керівництво пропонувало йому залишитися працювати в колонії, однак він відмовився. Водночас з окупації він не виїхав, бо мав літніх батьків і родину з трьома дітьми.

Пізніше Євгеній Пащенко став казати, що 1 червня 2022 року до нього додому вдерлися військові РФ і нібито під погрозою розправи над його рідними почали вимагати вийти на роботу.

«Я був дуже розгублений і наляканий, не знав як вчинити, тому вийшов на службу. Я просто намагався вижити. Тоді в колонії відбувалися бунти, засуджені вимагали випустити їх із колонії. Російський паспорт я не отримував», – сказав у суді Пащенко.

Згодом він таки визнав, що отримував зарплату в російських рублях. А численні свідки і докази довели причетність обвинуваченого до державної зради.

За словами одного зі свідків, окупанти не примушували працівників колонії працювати на них – це було цілком добровільно. Тож Євгеній Пащенко з власної волі погодився працювати на ворога на рівнозначній «посаді» наглядачем. Зокрема, він наглядав за засудженими, коли росіяни виводили їх у місто для фортифікаційних робіт.

«У кінці травня 2022 року відбулися збори, на яких керівництво колонії запропонувало всім співробітникам почати працювати на владу РФ. Значна частина колективу погодилась, у тому числі Євгеній Пащенко. Вони стали отримувати зарплату в рублях, приблизно 50-60 тис. руб. Для цього треба було спочатку звільнитись з посади за українськими законами і подати заяву на прийняття на роботу за «російськими» та скласти присягу на вірність російському народу»,

– сказав у суді інший свідок.

Дослідивши матеріали справи суд визнав Євгенія Пащенка винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. Він проведе за ґратами 15 років, також у нього конфіскують майно – дві земельні ділянки загальною площею біля 6 гектарів, уже арештовані ухвалою слідчого судді Центрально-Міського районного суду Кривого Рогу. Сам вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

​Вирок Євгенію Пащенку виніс відомий своїми неординарними рішеннями суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський, який спонукає злочинців читати книги. Цього разу обійшлося без обов’язку читати літературу, але у своєму вироку суддя цитує німецького філософа Іммануїла Канта, а також книги Олекси Тихого, Томаса Гоббса, Стендаля, підручник історії Римського права та інші.

Як повідомляв ЦЖР, Приморський районний суд Одеси 12 грудня виніс вирок 43-річному Ігорю Єрьоменку з Нової Каховки, призначеному окупантами начальником захопленої Дар’ївської виправної колонії №10 на Херсонщині. Він виявився кумом зрадника Євгена Соболєва, який керував херсонською «Північною виправною колонією №90» і ніколи до цього не працював в органах Державної кримінально-виконавчої служби. За скоєний злочин Єрьоменка заочно відправили за ґрати на 15 років з конфіскацією майна.​

var lastCheck = new Date();

var caffeineSendDrip = function () {

var ajax = window.XMLHttpRequest

? new XMLHttpRequest

: new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');

ajax.onreadystatechange = function () {

if (ajax.readyState === 4 && ajax.status === 204) {

lastCheck = new Date();

}

};

ajax.open('GET', '/genealabs/laravel-caffeine/drip');

ajax.setRequestHeader('X-Requested-With', 'XMLHttpRequest');

ajax.send();

};

setInterval(function () {

caffeineSendDrip();

}, 1800000);

if (2000 > 0) {

setInterval(function () {

if (new Date() - lastCheck >= 7082000) {

location.reload(true);

}

}, 2000);

}

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
5 мая 2024