Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

«Полковник» і перекладачка Путіна. Кремлівський «десант» в ОБСЄ (розслідування)

radiosvoboda.org

 «Полковник» і перекладачка Путіна. Кремлівський «десант» в ОБСЄ (розслідування)

30 листопада – 1 грудня у Північній Македонії відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. Україна вже заявила, що бойкотуватиме його – у зв’язку з тим, що на засіданні буде очільник російського МЗС Сергій Лавров. Через це низка країн також відмовилась від участі, бо «це ще одна можливість Росії для пропаганди». ОБСЄ – це велика міжнародна організація зі штаб-квартирою у Відні, яка об’єднує 57 держав Європи, Центральної Азії та Північної Америки і опікується питаннями безпеки. Росія, як стверджується, перешкоджає роботі організації та чинить тиск у питаннях, зокрема, пов’язаних з війною в Україні.

Досліджуючи діяльність РФ в ОБСЄ, журналістам Радіо Свобода вдалось встановити, що на високі посади у ній призначені близькі до Кремля особи. У європейських посадовців це викликає занепокоєння, адже може дати можливість Кремлю саботувати роботу нейтрального за задумом міжнародного органу. Серед них – колишній співробітник російського посольства у Вашингтоні, а нині старший стратегічний радник секретаріату ОБСЄ Антон Вушарник, співробітниця міжнародного секретаріату Парламентської асамблеї ОБСЄ Дар’я Боярська – вона раніше працювала в російському МЗС і часто супроводжувала Володимира Путіна та Сергія Лаврова у закордонних поїздках, зокрема, була перекладачкою на переговорах президента РФ із Дональдом Трампом, а також Салтанат Сакембаєва, яка до середини літа 2022 року працювала в Генеральному секретаріаті ОБСЄ, та її чоловік – заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко, вже колишній постійний представник Росії в ОБСЄ. Як встановило розслідування, всі вони мали доступ до чутливої інформації та великого масиву матеріалів для службового користування. Більше про наближених до Кремля росіян у міжнародній безпековій організації і можливостях впливу – у тексті Радіо Свобода.

За два дні до початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко виступив у думі з доповіддю про плани Кремля щодо анексії територій в Донецькій та Луганській областях України. Він звинуватив Україну в саботажі переговорів у рамках тристоронньої контактної групи, яка складалась з Росії, України та Організації з безпеки і співробітництва в Європі. ОБСЄ – організація, яка включає 57 країн зі штаб-квартирою у Відні – перебуває в кризі через вето, які Росія накладає на її рішення.

Руденко раніше був представником Росії в ОБСЄ, яка засудила російське вторгнення в Україну в перші ж дні війни. Увесь цей час дружина Руденка працювала в Генеральному секретаріаті ОБСЄ старшим політичним і адміністративним помічником, що надавало їй право бути присутньою на засіданнях ОБСЄ високого рівня і мати доступ до різноманітної інформації, як повідомив нам дипломат однієї з країн ЄС. Дружину Руденка звати Салтанат Сакембаєва. Як з’ясувало Радіо Свобода, її робота в ОБСЄ викликала низку запитань у зв’язку із тим, що Кремль таким чином міг впливати на діяльність організації, яка відіграє ключову роль у спостереженні за російською агресією в Україні і намагається виступити посередником між Москвою та Києвом.

Рішення в ОБСЄ ухвалюються одноголосним рішенням усіх 57 членів. Російське вето паралізує роботу організації. Через позицію Росії спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні згорнули після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Ця місія працювала протягом восьми років з моменту захоплення Росією Криму та частини територій на сході України.Напередодні засідання міністрів закордонних справ ОБСЄ в столиці Північної Македонії Скоп’є Росія відмовилася затвердити Естонію як країну-голову організації в 2024 році на тлі давніх конфліктних відносин з цією країною. Західні офіційні особи звинувачували Росію в саботажі роботи ОБСЄ і зловживанні ухваленою в ній політикою одноголосності.

Аналогічні питання виникали навколо Антона Вушкарника, який раніше працював у російському посольстві у Вашингтоні та давав пояснення американській владі щодо підтримки Москвою сирійського диктатора Башара Асада, а зараз є старшим стратегічним радником секретаріату ОБСЄ.

У розпорядженні Радіо Свобода є електронний лист, відправлений Вушкарником співробітнику Конгресу США з посиланням на YouTube-відео, в якому українські політики уподібнюються нацистам. Також йдеться про те, що Америці загрожує «гомосексуальний авторитаризм», при цьому використовується гомофобна лексика.

ОБСЄ – найбільша у світі організація з безпеки. Вона була заснована за часів Холодної війни як платформа для діалогу між країнами Заходу та Східного блоку. Штаб-квартира організації розташована у Відні (Австрія є однією з небагатьох європейських країн, що не входять до НАТО). В ОБСЄ входить 57 держав, у тому числі Росія, США, Канада та майже всі європейські країни. Місією організації з моменту її заснування у 1975 році є робота «заради стабільності, миру та демократії в інтересах понад одного мільярда людей, вона здійснює політичний діалог з питань спільних цінностей та практичну діяльність, мета якої – зробити наш світ кращим». В рамках організації діє Парламентська асамблея ОБСЄ, що складається із 323 депутатів. Завдання ПА – «стимулювати міжпарламентський діалог на користь просування завдань ОБСЄ щодо забезпечення всеосяжної безпеки».

Крім того, Дарія Боярська, яка працювала перекладачкою російського президента Володимира Путіна на переговорах із президентом США Дональдом Трампом, зараз є співробітницею міжнародного секретаріату Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Призначення близьких до Кремля фігур на високі посади в ОБСЄ викликало занепокоєння, оскільки це може дати Кремлю можливість саботувати роботу нейтрального за задумом міжнародного органу.

Сакембаєва, яка повернулася до Росії через п'ять місяців після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022-го, «мала доступ до великої кількості матеріалів для службового користування, які вона могла без проблем передати своєму чоловікові [Руденку]», – розповів Радіо Свобода один із її колишніх колег по секретаріату ОБСЄ, який, як і інші джерела в ОБСЄ та дипломатичних колах, погодилися говорити на умовах анонімності з міркувань безпеки.

Офіс генерального секретаря ОБСЄ, який з 2020 року очолює німкеня Хельга Шмідт, надіслав Радіо Свобода заяву, в якій повідомив, що всі посадові особи організації, «незалежно від їхньої національності чи типу контракту, зобов’язані представляти виключно інтереси ОБСЄ та підпорядковуватися Кодексу поведінки працівників організації, який є у відкритому доступі».

«Хоча ми не можемо обговорювати окремі випадки, ми запевняємо вас, що ОБСЄ надзвичайно серйозно ставиться до будь-якого потенційного порушення Кодексу поведінки та послідовно застосовує належні внутрішні процедури при розгляді імовірних порушень», – заявив офіційний представник ОБСЄ Девід Дедж у заяві, надісланій Радіо Свобода електронною поштою.

У червні 2022 року Салтанат Сакембаєва відвідала урочистий вечір у російському посольстві у Відні з нагоди Дня незалежності Росії. На фотографіях з цього заходу вона поряд з постійним представником Росії в ОБСЄ Олександром Лукашевичем, який раніше як прессекретар МЗС виправдовував російську агресію і звинувачував США та їхніх союзників у спробі «узурпувати» функції секретаріату ОБСЄ.

Сакембаєва на той момент пропрацювала у Генеральному секретаріаті ОБСЄ у Відні майже 15 років. Вона розпочала там роботу у 2009 році, будучи ще громадянкою Киргизстану. Колега з ОБСЄ називає її дуже доброзичливою та товариською: «Усі хотіли мати друзів у Генеральному секретаріаті ОБСЄ з міркувань кар'єри. Вона ж активно спілкувалася з багатьма людьми на різних посадах. Вона мала чудову можливість опинятися в епіцентрі будь-якої ситуації і збирати будь-яку інформацію».

Майбутній чоловік Сакембаєвої Андрій Руденко прибув до австрійської столиці в 2011 році як заступник постійного представника Росії при ОБСЄ. Хоча він був старший за неї на 14 років, у них зав'язалися стосунки: на сторінці Сакембаєвої у фейсбуці досі можна знайти їхні спільні фотографії в ресторанах.

У травні 2014 року Сакембаєва придбала 92-метрову квартиру на тихій вулиці у Відні неподалік від центру (Радіо Свобода має документи, що підтверджують це). Як адресу проживання на момент придбання квартири вона надала дані однієї з будівель постійного представництва РФ при міжнародних організаціях у Відні.

Сакембаєва отримала громадянство Росії у серпні 2014 року, а через місяць вони з Руденком одружилися у посольстві РФ у Відні. У липні Сакембаєва відмовилася від громадянства Киргизстану. Люди, які працювали з нею, кажуть, що вона не розповідала про свій шлюб та зміну громадянства.

Напередодні російського свята – Дня перемоги 9 травня 2020 року Сакембаєва прикрасила свій фейсбук «георгіївською стрічкою» та гаслом «75 років перемоги». З 2014 року ця стрічка символізує підтримку російської агресії щодо України.

У 2016 році Руденко повернувся на роботу до Росії, а його дружина залишилася у Відні. Руденко став директором департаменту Міністерства закордонних справ, у віданні якого були Білорусь, Молдова та Україна – всі ці країни були важливою частиною порядку денного ОБСЄ.

«Оскільки Салтанат була співробітницею ОБСЄ, маємо очевидний конфлікт інтересів. Вона мала доступ до ключових чиновників у секретаріаті, включаючи кількох генеральних секретарів і голів, а також керівництво Центру із запобігання конфліктам», – розповів дипломат, який працював в ОБСЄ.

Дипломат однієї з європейських країн розповів Радіо Свобода, що у Сакембаєвої був доступ до інформації про діяльність спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та тристоронньої контактної групи, сформованої для пошуку дипломатичного вирішення конфлікту на сході України. Група складалася з представників України та Росії, а ОБСЄ виступала модератором діалогу.

«Сакембаєва також була присутня на засіданнях, присвячених іншим конфліктам за участі Росії – у Молдові, Грузії та Закавказзі», – зазначив дипломат. За його словами, Сакембаєва також входила до офіційних делегацій, відвідувала засідання ради міністрів країн-членів ОБСЄ, а також «Дні безпеки ОБСЄ», які є м

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024