Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Величезний вербовий ліс. Науковці здивовані тим, що побачили на місці Каховського водосховища

khersondaily.com

 Величезний вербовий ліс. Науковці здивовані тим, що побачили на місці Каховського водосховища

Величезний вербовий ліс. Науковці здивовані тим, що побачили на місці Каховського водосховища

Провідна наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного Анна Куземко і професор Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев розповіли LB.ua про побачене на території колишнього водосховища там, де воно прилягає до Національного природного парку «Кам’янська Січ».

Біологи уперше потрапили на дно водосховища через кілька тижнів після підриву Каховської греблі. Та експедиція стала відправною точкою для дослідження процесів на осушених територіях. Наприкінці жовтня команда вчених повернулася, аби зафіксувати зміни й нову стадію розвитку екосистем.

Море вербових заростей

Науковці кажуть про формування трьох-чотирьох біотопів на трьох досліджуваних ділянках, які заклали ще влітку у різних локаціях. Найбільшою несподіванкою для них стало зелене море вербових заростей: верба фактично йшла за водою.

"Ще в червні, після першої експедиції, ми зрозуміли: гіпотезу про спустелювання і пилові бурі можна відкидати. Природа сама справлялася з тими викликами. Але залишалася небезпека, що на території переважатимуть інвазійні види, бо ділянка відкрита, часто в оточенні антропогенних ландшафтів. І спочатку ми серед побачених видів рослин фіксували в основному інвазійні"

, – розповідає Олександр Ходосовцев.

"Я поки що не можу сказати, що наше передбачення про поширення інвазійних видів не здійснилося на 100%. А втім, сталося інакше, ніж ми очікували

, – продовжує Анна Куземко. –

Загалом цього разу ми зафіксували на трьох ділянках до 65 видів рослин. У червні їх можна було перерахувати по пальцях рук. Я думаю, це просто колосальна цифра. Ми й справді не думали, що всього буде так багато. Звісно, серед цих видів є чужорідні — за дуже попередньою оцінкою, їх четверта частина. Точне співвідношення ми ще аналізуватимемо".

За словами науковиці, домінантною виявилася верба. Одразу виникло питання, чи це аборигенний вид.

"Найімовірніше, це гібрид нашої верби білої і чужорідної верби ламкої. Він витісняє вербу білу на Дніпрі. З іншого боку, ми не можемо казати, що цей вид інвазійний. Бо він не поводиться, скажімо, як амброзія, робінія, клен американський. Це просто вид, який заміщає один дуже генетично близький аборигенний і формує оці заплавні ліси.

Ну і серед цих заростей верби трапляються сіянці як інвазійних видів, так і місцевих, характерних для таких водно-болотних територій. Ближче до берегів, де верба не така висока і не така щільна, є кілька видів щавлю, череда, осот — десь до 20 видів на ділянку. І навпаки, де верба висока і густа, в її заростях можна знайти лише поодинокі, випадкові сіянці"

, – розповідає Куземко.

TEXTY.ORG.UA

var lastCheck = new Date();

var caffeineSendDrip = function () {

var ajax = window.XMLHttpRequest

? new XMLHttpRequest

: new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');

ajax.onreadystatechange = function () {

if (ajax.readyState === 4 && ajax.status === 204) {

lastCheck = new Date();

}

};

ajax.open('GET', '/genealabs/laravel-caffeine/drip');

ajax.setRequestHeader('X-Requested-With', 'XMLHttpRequest');

ajax.send();

};

setInterval(function () {

caffeineSendDrip();

}, 1800000);

if (2000 > 0) {

setInterval(function () {

if (new Date() - lastCheck >= 7082000) {

location.reload(true);

}

}, 2000);

}

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
3 мая 2024