Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

У Херсоні розпочалося підготовче судове засідання в “справі Маріо”

khersondaily.com

 У Херсоні розпочалося підготовче судове засідання в “справі Маріо”

У Херсоні розпочалося підготовче судове засідання в “справі Маріо”

У вівторок, 3 жовтня, у Херсонському міському суді розпочалося підготовче засідання в справі про розгін російською нацгвардією мирних акцій протесту херсонців проти окупації, побиття та викрадення мітингувальників (у тому числі іспанського волонтера Мар’яно Гарсіа Калатаюд, або просто Маріо, як він просив себе називати), незаконного їх утримання в місцях позбавлення волі, приниження й катування.

Правоохоронці встановили 14 осіб, причетних до порушення законів та звичаїв війни під час окупації Херсона. Це військовослужбовці посиленої тактичної групи спеціального призначення Північнокавказького округу військ національної гвардії РФ (ПТГ 606 ЦПС ВНГ РФ), що входить до складу 50 окремої бригади оперативного призначення.

А саме громадяни Російської Федерації:

Гапонов Дмитро Віталійович, 09.07.1983 р.н., з міста Зеленокумськ Ставропольського краю;

Зана Григорій Вікторович, 23.01.1975 р.н., з міста П'ятигорськ Ставропольського краю;

Калупін Михайло Вікторович, 16.05.1971 р.н., із селища Козацькі Лагері Ростовської області;

Науменко Олександр Володимирович, 28.07.1978 р.н., з міста Батайськ Ростовської області;

Пєшаков Дмитро Миколайович, 25.10.1972 р.н., з міста Грозний Чеченської Республіки;

Даниленко Едуард Костянтинович, 23.10.1996 р.н., з міста Грозний Чеченської Республіки;

Дуйсенгалієв Мірхан Нуржанович, 13.11.1992 р.н., із села Калініна Волгоградської області;

Куулар Найдан Георгійович, 19.04.1991 р.н., із села Агати Республіки Тива;

Масол Владислав Ігорьович, 12.05.1992 р.н., міста Красноярськ;

Мірзалієв Аділ Фазилович, 30.12.1984 р.н., без місця реєстрації, проживає в станиці Кам'янобрідська Ставропольського краю;

Совбанов Салман Кульмурзайович, 09.12.1992 р.н., із села Первомайське Чеченської Республіки;

Туришев Сергій Михайлович, 09.07.1983 р.н., із села Кошаєво Свердловської області;

Унегов Олександр Миколайович, 14.07.1996 р.н., з міста Катайськ Курганської області;

Джиганов Рінат Мовлітбердийович, 27.04.1984 р.н., р.н., з аулу Шарахалсун Ставропольського краю.

За матеріалами кримінального провадження, як уже

писала

Медіаплатформа “Вгору”, наказ жорстоко розганяти мирні акції протесту віддав командир штабу 50 окремої бригади оперативного призначення генерал-майор Михаїл Калупін.

Його заступники: полковник Григорій Зана, полковник Дмитро Гапонов, а також командири підрозділів генерал-майор Дмитро Пєшаков і полковник Олександр Науменко, наказали підлеглим використовувати проти мирних мітингувальників зброю, сльозогінний газ, світло-шумові гранати, бити та затримувати людей.

Накази керівництва виконували безпосередньо командири та військовослужбовці ПТГ 606 ЦПС ВНГ РФ: сержант Рінат Джиганов, лейтенант Едуард Даниленко, сержант Аділ Мірзалієв, інструктор взводу прапорщик Мірхан Дусенгалієв, водій-розвідник сержант Найдан Куулар, капітан Владіслав Масол, командир взводу Алєксандр Унєгов, кулеметник відділення сержант Салман Совбанов та інструктор взводу старший прапорщик Сєргєй Туришев.

Потерпілими під час жорсткого розгону мирних мітингів визнано 16 цивільних жителів Херсона: Мар’яно Гарсіа Калатаюд, Борис Панов, Олександр Баранник, Юрій Єгоров, Петро Боснюк, Віктор Гаврилюк, Галина Єгорова, Іван Мельник, Сергій Семко, Іван Іванов, Сергій Каплін, Поліна Ареф'єва, Микола Миронюк, Ігор Коваленко, Анатолій Коренівський, Наталія Пантюхова.

Нагадаємо

, до анексії Криму Російською Федерацією та початку війни на сході нашої країни іспанець Мар’яно Гарсіа Калатаюд працював у міськраді Валенсії, був заступником мера. Але покинув своє спокійне й забезпечене життя та приїхав допомагати українцям, бо, за його переконанням, Путін чинить так саме, як свого часу робили інші фашисти – Франко, Гітлер та Муссоліні.

Маріо співпрацював із різними міжнародними гуманітарними організаціями й

возив

у зону бойових дій на схід нашої країни харчі, ліки, памперси для лежачих бабусь та дідусів, опікувався дитячими будинками, які там залишилися.

Допомагав і Херсонській обласній школі-інтернату. Завдяки його сприянню, сироти знайшли люблячих батьків та набули повноцінних родин. А ще – суботами давав безплатні

уроки

практичної іспанської.

Коли російські військові захопили Херсон, чоловік відмовився евакуюватися, і, разом із жителями обласного центру, виходив на мітинги спротиву.

Зв'язок із Маріо перервався 19 березня 2022 року о 13.51 год.

Тоді, у березні 2022 року, зник не лише іспанський волонтер, а й інші херсонці. У мерії, куди люди зверталися в пошуках рідних, казали, що росіяни затримали їх для звичайної перевірки та незабаром відпустять (іноді окупанти повідомляли мерію, кого та де утримують, щоб родичі могли передати одяг, їжу, ліки, а то й викупити людину). Декого після тортур згодом відпустили. Але Маріо так і не повернувся. Іспанського 74-річного волонтера росіяни вивезли в Сімферополь і досі незаконно утримують за ґратами.

За порушення законів та звичаїв війни, вчиненого злочинною групою, усім вищевказаним російським нацгвардійцям загрожує до дванадцяти років позбавлення волі (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Питання про початок судового слухання під час підготовчого засідання 3 жовтня вирішено ще не було. Адже кілька адвокатів, призначених державою представляти інтереси нацгвардійців РФ, попросили замінити їх на інших захисників. Тому засідання перенесли.

Інтереси Мар'яно Гарсіа Калатаюд у судовому процесі представлятиме адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини, юрист громадської приймальні Херсонської Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я, документатор злочинів РФ у Херсонській області Олександр Данилов.

Читайте

також: “Справа Маріо: служби РФ нехтують власним законодавством і глумляться з низки міжнародних прав”.

Про допомогу тим, хто побував у полоні та пережив катування – в

інтерв’ю

Олександра Данилова Медіаплатформі “Вгору”.

Також може бути корисним докладний

алгоритм

дій, щоб зафіксувати матеріальну шкоду та отримати компенсацію за втрачене або пошкоджене житло через російську агресію.

Р. S.

У рамках ініціативи «Трибунал для Путіна» документатори Української Гельсінської спілки з прав людини зафіксували понад

44 тисячі фактів та свідчень про воєнні злочини

Російської Федерації проти цивільного населення України.

З них близько 4 тисячі епізодів – на території Херсонщини.

Правозахисники розробили

пам’ятку

, як зафіксувати докази воєнних злочинів Російської Федерації проти мирного населення України.

Крім того, фахівці мережі громадських приймалень УГСПЛ надають безоплатну правову та юридичну допомогу постраждалим від Російської агресії. У Херсоні громадська приймальня мережі працює на базі благодійної організації “Фонд милосердя та здоров'я”, документатор злочинів РФ по Херсонській області – адвокат УГСПЛ, юрист громадської приймальні Фонду милосердя – Олександр Данилов.

Задля безпеки та зручності клієнтів

особистий прийом

у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Р. Р. S.

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину ерефії, повідомте про це. Напишіть на пошту:

[email protected]

або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 44 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо,

мережа громадських приймалень УГСПЛ

надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки

Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії»

, яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть

ТУТ

.

Вгору

var lastCheck = new Date();

var caffeineSendDrip = function () {

var ajax = window.XMLHttpRequest

? new XMLHttpRequest

: new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');

ajax.onreadystatechange = function () {

if (ajax.readyState === 4 && ajax.status === 204) {

lastCheck = new Date();

}

};

ajax.open('GET', '/genealabs/laravel-caffeine/drip');

ajax.setRequestHeader('X-Requested-With', 'XMLHttpRequest');

ajax.send();

};

setInterval(function () {

caffeineSendDrip();

}, 1800000);

if (2000 > 0) {

setInterval(function () {

if (new Date() - lastCheck >= 7082000) {

location.reload(true);

}

}, 2000);

}

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
4 мая 2024

Другие новости

Больше новостей