Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Наш талісман — пес Херсон, — волонтерка проєкту Hospitails Маргарита Прокудіна розповідає про порятунок тварин

khersondaily.com

 Наш талісман — пес Херсон, — волонтерка проєкту Hospitails Маргарита Прокудіна розповідає про порятунок тварин

Наш талісман — пес Херсон, — волонтерка проєкту Hospitails Маргарита Прокудіна розповідає про порятунок тварин

За півтора року повномасштабної війни світ переконався у тому, що сила українців у вмінні єднатися у важкі часи. Злочинний підрив Каховської ГЕС терористом Росією це вкотре довів. Тонни гуманітарної допомоги, численні донати та волонтерська підтримка врятували життя багатьох мешканців затоплених міст та селищ. Не залишили без уваги й братів наших менших.

Про евакуацію тварин, операції під обстрілами та соціалізацію покинутих тварин у "

Ранку Вдома

" говоримо із зооволонтеркою організації Hospitails

Маргаритою

Прокудіною.

Розкажіть, коли і ким був створений проєкт

Hospitails

? Що він собою являє?

— Проєкт Hospitails — це об'єднана ініціатива зооволонтерської організації "Хвостаті" та медичного добровольчого батальйону "Госпітальєри". Він був створений взимку цього року. Організація "Хвостаті" вже понад п'ять років допомагає тваринам.

З початку повномасштабного вторгнення ми зрозуміли доцільність подібного проєкту, доцільність евакуації та допомоги тваринам у зоні бойових дій, бо зараз ситуація в принципі дуже напружена, як з неконтрольованою популяцією тварин, так і зі станом здоров'я й епідеміологічною ситуації в цілому. Тому, як тільки ми дізналися, що "Госпітальєри" збираються створити подібний проєкт, ми одразу долучилися до нього і тепер допомагаємо з координацією зооволонтерства.

Також ми займаємося контролем популяції шляхом стерилізації безпритульних тварин у прифронтових містах та біля зони бойових дій. Тому що наразі безконтрольний ріст популяції тварин може призвести до катастрофічних наслідків. Для України з точки зору епідеміологічної ситуації це і поширення сказу, безконтрольне скупчення тварин у зграях. Ризики поширення інших вірусів, таких як чума собак, ентерит і так далі.

З метою запобігання погіршенню епідеміологічної ситуації ми проводимо масову вакцинацію тварин. Навіть якщо ми їх не евакуюємо, ми їх стерилізуємо і вакцинуємо для того, щоб у нас не було погіршення ситуації.

Звичайно, ми займаємося популяризацією ідеєю адопції безпритульних тварин в Україні, тому що поки що у нас це цей процес у зародку. Ми сподіваємося, маємо надію, що скоро, а в Україні взагалі не буде безпритульних та покинутих тварин.

Наш проєкт ми планували запустити в середині цього літа. Проте ситуація з Каховської ГЕС скорегувала всі наші плани. Як тільки ми побачили новини про руйнування, то відразу виїхали на Херсонщину.

— Хто у вас в команді?

— В нашій команді є досвідчені зооволонтери та ветеринари, які виїжджають на місця, а також забезпечують комфортні умови саме під час евакуації. У нас є також досвідчені госпітальєри, які власне, організовують поїздки, роблять їх безпроблемними та комфортними залучаючи свій досвід.

Розкажіть, чим зараз ви займаєтесь?

— Основна наша задача — це евакуація тварин з небезпечних територій. Зокрема, з Херсона та Херсонської області. Величезна кількість сіл, а там не просто вони затоплені, там була і засуха, були дев'ять місяців під окупацією, під постійними обстрілами.

На жаль, там майже не залишилось людей, а ті, що залишились під постійними обстрілами, не можуть дбати про таку кількість покинутих тварин. Нашою задачею є евакуація тварин з тих міст та підвезення їм гуманітарної допомоги.

Після того, як ви евакуювали тварин, які ваші подальші дії?

— Всі евакуйовані тварини приїжджають в Київ, їх приймають у дружній ветеринарній клініці. Це велика кількість тварин, яких лікують. Багато з них заражені вірусами, багато з них мають проблеми зі шкірою, зі шлунком, є проблеми хронічні, виснаження.

Після цього їх приймають також дружні притулки, в яких вони чекають доти, доки їх не заберуть або нам на домашні перетримку, або назовсім. Це два притулки, які зголосилися нам допомагати в цьому питанні.

— З якими проблемами вам доводиться стикатися під час евакуації тварин?

— Переважно — це загроза життю волонтерів. Ми евакуювали тварин з одного з селищ на Херсонщині. Ми заїхали туди, встигли евакуювати дві тварини й почався дуже сильний обстріл. Команді довелося їхати назад, але на наступний день ми туди повернулися і забрали тварин.

З того ж села ми забрали пса Херсона. Це вівчар, якого покинули хазяї. Він пережив окупацію та засуху. Його забрали наші волонтери й один з госпітальєрів вирішив залишити його собі. Тепер Херсон — це талісман нашого першого виїзду. Він тепер постійно присутній на базі, живе у одного з госпітальєрів, і у нього тепер все добре.

Ще одна з таких цікавих історій. Після виїзду, це було вже вночі, нам повідомили, що в Херсоні є собака в поганому стані. Псу була потрібна термінова допомога, він був поранений. Наші волонтери, зокрема, ветеринарний лікар, виїхали на місце і прямо там провели операцію. Треба було стабілізувати стан тварини, потім ми її евакуювали в дружню клініку в Херсоні, яка була спеціально відкрита для порятунку цієї собаки.

Ветлікар з цієї клініки, спільно з нашим ветеринарним лікарем, а також волонтерами, які асистував їм, провели операцію. Собаку просто покусали інші собаки, їй зламали ребра. Наразі у неї все добре. Її звати Айріс. Вона евакуйована до Одеси, скоро будемо шукати дім їй.

— Розкажіть нашим глядачам, де можна знайти інформацію про вашу діяльність, досягнення і головне, про допомогу, якої ви потребуєте?

— Вся інформація є в нашому Instagram. Підписуйтеся, бо нам необхідна інформаційна та фінансова допомога для подальших виїздів.

Ми волонтерська організація, нам потрібна допомога для регулярних виїздів, тому що тварин дійсно дуже багато.

Всі реквізити є на сторінці Hospitails в Instagram.

Також там можна сконтактувати з нами для того, щоб взяти тварин на перетримку або забрати чотирилапого до себе на завжди.

Як ще можна долучитися до цієї діяльності, окрім як донатами та репостами?

— Можна взяти тварину на адаптацію, тому що всі тварини пройшли пекло і їм потрібна соціалізація. Притулки не можуть надати індивідуального підходу. Вони можуть забезпечити комфортні умови для проживання, але індивідуальної психологічної підтримки для тварин вони не можуть надати.

У нас є прекрасні історії про те, як тільки тварину забирали на перетримку, вони розквітали. Коли тварина в нормальному психологічному стані, набагато простіше потім знайти їй дім.

Також нам потрібно, звичайно, допомога речами. Нам потрібні корми, амуніція, ліки, вакцини для тварин. Якщо у когось є змога їх надати, то ми будемо раді.

kanaldim.tv

var lastCheck = new Date();

var caffeineSendDrip = function () {

var ajax = window.XMLHttpRequest

? new XMLHttpRequest

: new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');

ajax.onreadystatechange = function () {

if (ajax.readyState === 4 && ajax.status === 204) {

lastCheck = new Date();

}

};

ajax.open('GET', '/genealabs/laravel-caffeine/drip');

ajax.setRequestHeader('X-Requested-With', 'XMLHttpRequest');

ajax.send();

};

setInterval(function () {

caffeineSendDrip();

}, 1800000);

if (2000 > 0) {

setInterval(function () {

if (new Date() - lastCheck >= 7082000) {

location.reload(true);

}

}, 2000);

}

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024