Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Маскування недостатньо: які технології можуть приховати бійців та техніку від датчиків (відео)

newsyou.info

Маскування недостатньо: які технології можуть приховати бійців та техніку від датчиків (відео)

Війна в Україні показала, що приховати сили та засоби на полі бою є складною задачею в епоху різноманітних датчиків та камер. Тому у світі вже розробляють камуфляжі, які зможуть приховувати або вести в оману ворожі системи від тепловізійного до інфрачервоного діапазонів.

Камуфляж відіграє важливу роль у військовому мистецтві. Візерунки дозволяють підвищувати непомітність бронетехніки та людей. Однак за останні 20 років відстань, з якої неозброєним оком можна швидко помітити людину зменшилась на 20%, до того ж сучасне поле битви виходить далеко за візуальний спектр. Про це повідомляє The Economist.

Замаскуватись у фрактальних візерунках, які імітують природу, вже недостатньо. У виданні зазначають, що нині в битвах використовують все більше обладнання для пошуку та виявлення цілей. Теплові датчики є прикладом. Вони стають дешевшими, легшими та ефективнішими. Зараз такий датчик коштує близько 1000 доларів, а важить як пʼять пакетиків цукру. За гарної погоди він може виявити нагрітий автомобіль на відстані 10 км. Ще 20 років тому такий датчик важив кілограм і коштував разів в 10 дорожче.

Автор зазначає, що для ЗСУ проблема полягає не лише в тому, що точних датчиків все більше на землі, у небі та на орбіті, а ще й у програмному забезпеченні. Технології дозволяють операторам знаходити голку в стозі сіна.

Аналітик української розвідувальної компанії “Мольфар” Максим Зражевський зазначає, що бойові дії показали, наскільки складніше стало маскувати засоби. Росіяни почали маскувати техніку під цивільну, що порушує Женевську конвенцію. Але є інший вихід як маскувати техніку під прицілом ворога. Необхідно створити новий камуфляж, який обдурить очі людини та електронні датчики.

У виданні навели кілька прикладів новітніх технологій, які покликані для зменшення помітності техніки та людей через різні датчики:

Шведський оборонний гігант Saab виробляє спеціальні камуфляжі Barracuda, які зменшують відбиття радарів і теплову сигнатуру. Для цього створили спеціальні напівпровідні полімери, які здатні поглинати частину вхідного променя. Зменшення теплового сліду відбувається за допомогою спеціального ізоляційного матеріалу. Щоб ще більше покращити ефективність він може випромінювати більш холодні хвилі з навколишнього середовища, наприклад землі або рослинності.

Ізраїльська компанія Fibrotex розробила камуфляж, який дозволяє маскувати бійців або засоби. Він є мультиспекторальним, що означає захист від засобів у різних спектрах. Вага одного пончо складає менше ніж 700 грамів. Розробники заявляють про захист від тепловізійного спектра, приладів нічного бачення, а також інфрачервоного спектра.

Розробка Adaptiv дозволяє замаскувати танк чи іншу техніку від інфрачервоного сигналу. Камуфляж складається з шестикутних модулів, які можуть дуже швидко нагріватись та охолоджуватись. Кожен окремий елемент може створювати різні візерунки. По суті камуфляж є хамелеоном, який здатний імітувати або копіювати інші обʼєкти. Він може імітувати машину чи іншу техніку для введення в оману ворога.

Quantum Stealth — це амбітна розробка, яка використовує напівпрозорі пластикові листи з рядами витягнутих лінз. Їх склеюють певним чином, щоб зруйнувати інтерференцію. Це запобігає потраплянню світла на відбитий об’єкт. Зараз технологія ще далека від досконалості, але над нею продовжують працювати.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
4 мая 2024