Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Українську оборонну промисловість потрібно інтегрувати в європейську оборонну екосистему, вважає Жозеп Боррель

newssky.com.ua

Українську оборонну промисловість потрібно інтегрувати в європейську оборонну екосистему, вважає Жозеп Боррель

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель

У такий спосіб виробництво необхідної зброї зможуть здійснювати українські фірми в Україні за підтримки компаній Європейського Союзу. Це дозволить мінімізувати транспортні та інші супутні витрати, а також час на доставку продукції туди, де вона потрібна.

Про це Боррель заявив на початку Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна, що відбувається 6 травня у Брюсселі.

«Є понад 140 фірм з 25 різних країн, і мета полягає в тому, щоб поєднати потужності української промисловості з європейською, і побачити, які є можливості використання європейського фінансування, щоб виробляти більше і швидше, якщо можливо, безпосередньо в Україні», — заявив Боррель.

«Важливо, щоб виробництво в Україні могли здійснювати українські фірми за підтримки фірм ЄС. Ми заощаджуємо витрати на транспортування та виробляємо відразу там, де потрібна продукція», — додав він.

Дипломат наголосив на тому, що плани спільного виробництва підкріплені фінансуванням З Європейського фонду миру, в межах якого є окремий фонд допомоги Україні.

Водночас він визнав, що через російську війну в Україні будь-яке виробництво зброї в країні пов’язане з ризиком, однак, наголосив на зацікавленості великої кількості європейських компаній, присутність яких на форумі є ознакою того, що вони бачать можливості у співпраці з Україною.

«Безумовно, Україна — країна у стані війни, і Росія націлена на промислові потужності. Ми маємо забезпечити потужності для захисту та потужності для збільшення виробництва, — зазначив Боррель. — Тут ми говоримо про другу частину: хто буде більше виробляти в Україні, пов’язуючи український оборонно-промисловий комплекс з європейським. Тут понад 140 фірм, я думаю, вони приїхали, тому що їм це цікаво».

Він наголосив на тому, що європейська оборонна індустрія повинна усвідомлювати збіг трьох речей, а саме одночасну наявність можливості, ризику та фінансування.

«І про це конференція», — підсумував він. «Результатом має стати залучення та інтеграція української оборонної промисловості в екосистему європейського оборонного потенціалу».

Теперішній Форум оборонної промисловості ЄС-Україна відбувається після того, як подібні заходи мали місце в Україні та США. Згідно з повідомленням на вебсайті Дипломатичної служби ЄС, захід відвідають понад 350 представників інституцій ЄС, урядів, європейської та української оборонної промисловості, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій.

Форум організовано за підтримки Бельгії, яка наразі головує в Раді ЄС, а також Європейської асоціації аерокосмічної, безпекової та оборонної промисловості.

Наголос під час заходу буде зроблено на допомозі Україні в розвитку потенціалу в пріоритетних галузях, таких як протиповітряна оборона, боєприпаси, ракети та безпілотники.

«Форум оборонної промисловості ЄС-Україна є першим конкретним кроком у реалізації Європейської оборонно-промислової стратегії і є важливою частиною ширшої підтримки ЄС України в її боротьбі за суверенітет, свободу та незалежність проти агресивної війни Росії», — йдеться у повідомленні Дипслужби ЄС.

Крім Борреля, у заході візьме участь комісар ЄС Тьєррі Бретон, міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер, а також міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишін.

Як повідомляв раніше Голос Америки, США проводили подібну безпекову конференцію у грудні 2023 року.

Читайте також на Newssky «Україна вже отримала перші партії озброєння з нового пакета від США» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
19 мая 2024