Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Чому на місці розкішного козацького палацу зараз фермерське поле: відповів Акім Галімов

1plus1.ua

 Чому на місці розкішного козацького палацу зараз фермерське поле: відповів Акім Галімов

Село Диканька, що на Полтавщині, давно відоме за творами Миколи Гоголя. Однак мало хто знає, що це місце також пов'язане з одним із найвпливовіших козацьких родів. Про палац Кочубеїв у Диканьці розповів Акім Галімов в "Українські палаци. Золота доба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прокляття" козацького роду на Сумщині: історія маєтку Галаганів в "Українські палаци. Золота доба"

Найвідомішим представником роду Кочубеїв був Василь Кочубей, який свого часу служив правою рукою Івана Мазепи. Він зрадив гетьмана та доніс на його план повстати проти Російської імперії. Іронічно, що у Санкт-Петербурзі йому не повірили, а за зраду стратили в Україні. Повстання все ж відбулося, Мазепа зазнав поразки, а Петро І заради "справедливості" виділив нащадкам Василя землі, статус та багатства. Кочубеї отримують князівський титул.

Історія палацу у Диканці починається у 1799, коли правнук Василя Віктор жертвує кар'єрою заради кохання та переїжджає з імперської столиці до Диканьки. Тут він будує грандіозний родинний маєток, який був наповненим коштовними виробами та картинами європейських художників. У палаці він створює родинний архів Кочубеїв. Після сходження на престол Олександра І Віктор стає міністром закордонних справ та фактично другою людиною в імперії. Він має дружні стосунки з імператором та навіть приймає його в себе у Диканьці. Правитель залишається в захваті від маєтку Кочубеїв, а його дружина навіть має бажання збудувати у Санкт-Петербурзі таку ж оранжерею, як на Полтавщині.

Розквіту палац у Диканьці зазнав і у 1880-х за часів нащадка Віктора Кочубея. Тут будують корти для нового модного англійського спорту тенісу, а чимало фотографів, художників та поетів приїжджають сюди, аби творити. Маєток Кочубеїв славиться своїм дивовижним парком та оранжереєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психіатрична лікарня на місці розкішного палацу: Акім Галімов розповів про історію замку Радзивилів

Як і для більшості українських палаців, фатальною для маєтку Кочубеїв стає більшовицька революція. Родина осідає у Європі, а їх дім залишається на поталу більшовикам. Звідси вивозять усі коштовні речі та особливо ретельно шукають родинний архів. Його зрештою знаходять за таємними дверима в одній з кімнат палацу. Спочатку предмети вивозять до Полтави — деякі з них і досі зберігають у місцевих музеях. Найцінніші речі та близько 10 тисяч архівних документів вивозять на росію. Близько тисячі об'єктів до нашого часу зберегти не вдалося. Зараз на місці розкішного палацу знаходиться звичайне поле, а всі архітектурні об'єкти знищено.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
21 мая 2024