Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Габор Хорват: центристська більшість рухатиме Європу вперед

newssky.com.ua

Габор Хорват: центристська більшість рухатиме Європу вперед

Габор Хорват

Українсько-українська війна змінила життя не лише України. Про те, як на його думку, два роки російської агресії проти України вплинули на суспільне життя та економіку західних країн, виклав свої думки кореспондентці Newssky Габор Хорват, заступник головного редактора угорської газети Népszava.

— Чи усвідомлює Європа, що війна поряд?

Звичайно, немає жодного порівняння між смертю та руйнуваннями, яких довелося зазнати Україні за два, а точніше, десять років російської агресії та впливу війни на соціальне життя та економічні обставини європейців на Заході. Однак останнє досить суттєве – не в останню чергу тому, що воно впливає на волю та здатність Європи допомогти Україні в її оборонних зусиллях.

— Схоже, і про Covid вже забули….

Війна заскочила Європу в уразливий момент одразу після того, як пандемія Covid пішла на спад і мало початися відновлення. Згідно з повідомленням у блозі французького економіста Жана Пізані-Феррі, «шок пропозиції, спричинений підвищенням цін на нафту та газ, вплив геополітичних загроз на довіру домогосподарств та настрої інвесторів, потреба допомогти мільйонам біженців війни та збільшення витрат на безпеку та оборону та на нову енергетичну систему ЄС» вплинуло на економіку ЄС. Не знадобилося багато, щоб усвідомити, що «якою б не була тривалість війни, її спадок буде довготривалим і він визначатиме політичний вибір Європи на наступні роки та десятиліття».

— Європейська економіка уповільнила зростання…..

За оцінками, зростання європейської економіки сповільнилося щонайменше на один відсоток, водночас нові інвестиції необхідні в інфраструктуру та маршрути постачання викопного палива.

Можливо, навіть важливіше те, що Росія знищила впевненість, яка тривала десятиріччями, що немає реальної та безпосередньої загрози мирному життю в ЄС. Країни раптом почали думати про відновлення призову чи продовження строку обов’язкової військової служби, буквально всі вони збільшили свої оборонні бюджети та видатки на зброю. У Європі не війна, вулиці Відня, Варшави чи Лондона виглядають мають такий вигляд, як і до 24 лютого 2022 року. Але раніше немислима можливість війни та руйнування раптом оселилася в глибині свідомості більшості людей.

Війна змінила як ЄС, так і НАТО, відновивши їхню владу та надаючи новий стимул для більшої єдності.

— Чи згуртувала війна Європу?

Ідея спільних європейських сил оборони знову активно виникла, тоді як нова серія федералістських ідей опинилася в центрі уваги. Загроза зі Сходу також сприяла зміцненню спільної європейської ідентичності та збільшенню підтримки європейських інституцій. Хоча деякі праві політики, як-от прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, сподіваються на протилежне, майбутні вибори до Європарламенту в червні, швидше за все, призведуть до того, що центристська більшість рухатиме Європу вперед, роблячи все можливе, щоб допомогти Україні протистояти агресору.

Спілкувалася заступниця головного редактора Newssky (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук

In English

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
29 мая 2024