Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Якщо уряд це не робить, то зробимо ми — словацьке суспільство

newssky.com.ua

Якщо уряд це не робить, то зробимо ми — словацьке суспільство

Григорій Месежников

Словаччина — моя дорога країна парадоксів не втомлюється дивувати. Попри відмову Роберта Фіцо в допомозі з озброєнням Україні, словаки за короткий час зібрали понад два з половиною мільйони євро, і в такий спосіб долучилися до ініціативи Чеського уряду. Кореспондентка Newssky звернулася до Григорія Месежникова, президента Інституту громадських справ у Словаччині, по коментар щодо ситуації в країні.

Якою є поточна політична ситуація в країні, що змінилося з обранням Пеллегріні президентом?

У Словаччині владуща коаліція націонал-популістів після обрання на пост президента країни свого представника Петра Пеллегріні продовжує спроби закріплення неліберальної моделі влади. Попри перемогу на виборах до парламенту у вересні 2023 року та виграні нещодавні президентські вибори популістами завдяки лише невеликій перевазі, уряд поводиться так, ніби за ним стоїть більша частина населення. Чистка в органах правопорядку, зміни законів, що становлять кістяк системи правової держави, підрив механізмів поділу влади, а також зміна головного вектора у зовнішній політиці держави – все те, чим встигли відзначитись за пів року свого правління словацькі авторитарні популісти, стало ареною гострої боротьби між ними та словацькими демократами.

Як реагує словацьке суспільство і чи не шкодує воно про свій вибір?

Словацьке громадянське суспільство, демократична опозиція та незалежні ЗМІ не збираються здаватися. Як відповідь на авторитарні наміри влади словацькі демократи обрали військову підтримку України.

Як відомо, уряд Роберта Фіцо після приходу до влади відмовився від постачання зброї Україні. Він не приєднався до ініціативи Чеського уряду щодо збору коштів для закупівлі боєприпасів для України в усьому світі. «Якщо уряд це не робить, то зробимо це ми» — заявила словацька громадянська ініціатива «Мир Україні» та зуміла за кілька днів зібрати понад 5 млн євро (!).

Хочу зауважити, що наш постійний коментатор Григорій Месежников серед ініціаторів збору.

Дякуємо, Словаччино!

Спілкувалася заступниця головного редактора (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук

In English

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
19 мая 2024