Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Сенат США ухвалив законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню

mig.com.ua

Сенат США ухвалив законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню

Документ підтримала переважна більшість американських законодавців, передає власний кореспондент Укрінформу.

Так, за проєкт закону висловилися 79 сенаторів, 18 проголосували проти.

Голосування в верхній палаті ознаменувало завершення кількамісячного законодавчого протистояння в Конгресі США, під час якого противники допомоги Україні з республіканського табору блокували просування законопроєкту.

У вівторок демократична більшість у Сенаті провела розгляд пакета із зовнішньою допомогою, ухваленого минулого тижня Палатою представників, за пришвидшеною процедурою. Документ був внесений до верхньої палати як законопроєкт H.R.815 зі змінами, який уже був проголосований Сенатом у лютому. Зміни у нинішньому варіанті стосувалися, головним чином змісту так званого «четвертого» законопроєкту з пакету, прийнятого Палатою представників.

Йдеться, зокрема, про вилучення заморожених активів рф, введення додаткових санкцій проти росії й Ірану, запровадження обмежень для китайського додатку TikTok тощо.

Тим не менше, процедура розгляду й голосування у Сенаті зовнішньої допомоги могла знову опинитися під ризиком затягування. Зокрема, сенатор-республіканець Майк Лі, який неодноразово виступав проти допомоги Україні, цього разу також намагався завадити процесу.

Важливим для законодавців у Сенаті також було визначитися з процедурою розгляду законопроєкту, щоби уникнути 30-годинного періоду для дебатів перед основним голосуванням. У такому разі ухвалення законопроєкту було би можливим щонайменше ввечері середи.

Однак, була ще одна загроза, яка могла ще більше затримати погодження документа. Зокрема, незалежний сенатоі Сандерс напередодні заявив, що наполягає на внесенні двох поправок.

Перша стосувалася встановлення обмежень для військової допомоги Ізраїлю. Інша передбачала відновлення фінансування Агентства ООН з питань палестинських біженців (UNRWA) для його роботи у секторі Гази.

У разі ухвалення цих поправок Сенат мав би знову відправити документ на переголосування до Палати представників, яка цього тижня перебуває на канікулах.

Втім, завдяки зусиллям лідера демократичної більшості Сенату Чака Шумера, цього всього вдалося уникнути в вівторок.

Як повідомляв Укрінформ, минулої суботи Палата представників США ухвалила масштабний пакет законопроєктів з іноземною допомогою Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також із відповіддю на інші виклики національній безпеці Америки.

Загальна сума передбачених асигнувань з іноземною допомогою становить $95 мільярдів, у тому числі понад $60 мільярдів для України.

Голосування законодавчої ініціативи в Сенаті дозволить спрямувати законопроєкт на підпис президентові США, після чого він набуде чинності як закон.

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3856016-senat-ssa-pidtrimav-zakonoproekt-iz-dopomogou-ukraini-izrailu-j-tajvanu.html

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
4 мая 2024