Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

2 квітня – Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм. Це не хвороба, а стан, що виникає внаслідок порушення розвитку мозку

donbass-today.com

2 квітня – Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм. Це не хвороба, а стан, що виникає внаслідок порушення розвитку мозку

2 квітня відзначається Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм. Лікарі говорять, що це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. І констатують, що останнім часом різко збільшилась кількість дітей з аутизмом.

«У Покровській громаді зараз перебуває на обліку 213 діток, із них у 75 установлено діагноз аутизм», – розповіла дитяча лікарка-психіатриня Анжеліка Кузьміна.

За її словами, ранній дитячий аутизм характеризується порушенням комунікативної сфери та емоційного контакту дитини з навколишнім світом і вміння правильно реагувати на зовнішні ситуації. Чим раніше діагностувати аутизм – тим більше шансів на ефективність корекційної роботи.

Наукою достеменно не встановлено точних причин виникнення аутизму. Анжеліка Кузьміна, яка працювала педіатром, а пізніше перепрофілювалася на дитячу психіатрію, ділиться власними спостереженнями.

«Коли почалася війна в 2014 році, і було дуже багато вагітних, до мене в 2017-2018 роках було дуже багато звернень щодо дітей з підозрою на розлади аутистичного спектру. Коли жінки в першому триместрі вагітності відчували великі стреси», – каже Анжеліка Кузьміна.

Якщо дитина не реагує на мамине обличчя, не вимагає до себе уваги, коли прокинулася чи має переповнену підгузку, мало агукає та уникає зорового контакту – батькам треба звернутися до фахівців. Також має викликати занепокоєння, якщо в півтора роки в дитини немає мови, вказівного жесту, вона не виконує елементарні прохання батьків щось принести, показати, не імітує звуки тварин.

Якщо в три роки не має мовного розвитку – це вже більш серйозний дзвіночок. Як і наявність незвичайної мови та усамітнення. Крім цього, такі діти не розуміють небезпечних ситуацій і мають стереотипні рухи-ритуали, через які заспокоюються. Війна негативно впливає на діток-аутистів, адже вони бояться змін. Тому дитячий психіатр має багато дзвінків від батьків, що евакуювалися. А у маленьких пацієнтів – відкати в розвитку соціалізації та комунікації.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що реабілітаційний центр «Милосердя» переїхав з Покровська до Закарпаття.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
1 мая 2024

Другие новости

Больше новостей