Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Вікторія Амеліна та Салман Рушді отримали Премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова

mig.com.ua

Вікторія Амеліна та Салман Рушді отримали Премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова

Британський письменник індійського походження Салман Рушді та українська письменниця Вікторія Амеліна (посмертно) отримали Премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова (Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris).

Про це пише Суспыльне культура, посилаючись на сайт норвезької асоціації.

Міжнародний комітет Норвезької асоціації письменників зазначає, що, вручаючи нагороду Амеліній, хоче привернути увагу до України та до вторгнення на її територію Росії, яке суперечить міжнародному праву.

“Сьогодні Україна веде боротьбу не на життя, а на смерть, щоб вижити як нація, за право розвивати та зберігати свою власну мову, культуру – і не в останню чергу за право будувати суспільство з демократією та свободою слова. Вікторія Амеліна виступає – у теперішньому часі – як представник усього цього. Навіть після смерті вона є живим голосом для всіх українських письменників”.

У поясненні також зазначено, що Амеліна “сильним і чітким голосом” передає український погляд на ситуацію, в якій українці опинилися, змушує увесь світ побачити наслідки.

Нагороду вручили також британському письменнику Салману Рушді.

“Салман Рушді є іконою в боротьбі за свободу літератури та мистецтва, а також у критиці самого поняття «богохульство»”, – йдеться у повідомленні.

Премію Норвезької спілки письменників за свободу слова заснували в 1993 році: вона була подарунком Міністерства культури до 100-річчя Асоціації авторів. Нагороду можуть отримати норвезькі чи іноземні автори й авторки, які відзначилися у своїй роботі свободою вираження думок і толерантністю у найширшому сенсі.

Вікторія Амеліна – українська письменниця та громадська діячка. У 2014 році вийшов її дебютний роман “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”. Книжку обрали в десятку найкращих прозових видань за версією премії “ЛітАкцент–2014”. Наступного року роман перевидали, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

А в червні 2023 року авторку відібрали для письменницької резиденції Harriman у Парижі: вона мала там продовжувати роботу над книжкою про свідчення злочинів Росії.

Амеліна загинула від важких поранень, які отримала внаслідок російського удару по Краматорську 27 червня.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
28 апреля 2024