Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Чорна діра в центрі Чумацького шляху викривляє простір-час

mig.com.ua

Чорна діра в центрі Чумацького шляху викривляє простір-час

Все це відбуівється згідно із загальною теорією відносності Айнштайна. Надмасивна чорна діра Стрілець А в центрі нашої галактики обертається настільки швидко, що викривляє простір-час, надаючи йому овальної форми, схожої на м’яч для регбі. Це неймовірне відкриття астрономи зробили за допомогою радіо- і рентгенівських спостережень з комплексу наземних радіотелескопів Very Large Array та космічної обсерваторії НАСА «Чандра», а статтю про нього опублікував журнал Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, – повідомляє https://tokar.ua

Простір-час – це фундаментальна система координат, що повністю визначає взаєморозташування об’єктів і подій і у просторовому, і у хронологічному сенсі. Згідно із загальною теорією відносності Альберта Айнштайна, коли масивний об’єкт обертається, він викривляє навколо себе простір-час. Особливо сильно це проявляється під час обертання об’єктів з велетенською масою, як-от надмасивні чорні діри. Що вища швидкість обертання чорної діри, то сильніше викривляється простір-час на її околицях.

Визначити швидкість обертання Стрільця А в центрі Чумацького Шляху (масою у 4 млн разів більшою за масу Сонця) досить непросто. Автори дослідження використали метод вимірювання викидів для визначення кутової швидкості чорної діри (тобто швидкості обертання навколо осі, вираженої в кількості обертів за секунду). Цей метод, на перший погляд, може здатися парадоксальним, бо ж відомо, що чорні діри поглинають матерію; однак астрономи кажуть, що викиди від чорної діри – це магнітно-колімовані струмені матерії, яка випромінює велику кількість радіохвиль, та гарячі згустки плазми (іонізованого газу), що генерують рентгенівські промені. Саме їх і вимірювали науковці.

Відкриття астрономів є дуже важливим для вивчення минулої і майбутньої активності надмасивної чорної діри. Швидкість її обертання пов’язана з потужністю викидів у космос, а бульбашки Фермі, що їх можна побачити в рентгенівських і гамма-променях навколо Стрільця А, найімовірніше, утримують в галактиці газ, що перешкоджає швидкому утворенню нових зірок, і може негативно впливати на процес формування зір загалом.

Фото: public.nrao.edu/news

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024