Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Павел Гавлічек: У сучасному ЄС баланс між федералістським і суверенним підходами еліт держав-членів розпливчастий

newssky.com.ua

Павел Гавлічек: У сучасному ЄС баланс між федералістським і суверенним підходами еліт держав-членів розпливчастий

Павел Гавлічек

Останні події та тенденції спричиняють занепокоєння щодо того, чи зможе ЄС і зокрема країни-члени зберегти баланс між федералізмом і суверенітетом. Яким буде процес поглиблення євроінтеграції? Павел Гавлічек, науковий співробітник науково-дослідного центру у Празі, поділився з нашим медіа своїм баченням.

У сучасному Європейському Союзі баланс між федералістським і суверенним підходами еліт держав-членів ЄС розпливчастий і нечітко визначений. Так було з початку європейської інтеграції в 1940-х і 50-х роках, однак тепер це поглибилося. Тривають напружені дебати в останні роки, насамперед після рішення про Brexit у 2016 році.

Кілька років тому Європейська Комісія під керівництвом Жан-Клода Юнкера представила кілька різних варіантів майбутнього розвитку Європейського Союзу, між глибшою інтеграцією за федералістськими ідеями та поверненням до рівня держав-членів за логікою суверенітету. Однак жодних висновків поки що не зроблено, попри те, що останній став помітніше в останні роки, рішуче підтримуваний Угорщиною Орбана та попереднім урядом Польщі (PiS). Тепер вибори до Європейського Парламенту в червні 2024 року також будуть саме про це.

Стосовно Чехії. Країна значною мірою коливалась між обома напрямами, більш схильна до збільшення повноважень у межах національних столиць, а не до спільної роботи з Брюсселем, що також простежується у традиційному більш євроскептичному суспільстві або ж прохолодному ставленні до Європи. Сама країна внутрішньо розірвана через ці питання, що заважає Празі бути активнішою в дискусіях і процесах ЄС. Ймовірно, це залишиться, оскільки консенсусу щодо цього немає ані в керівній коаліції, ані між владою та нинішньою опозицією.

Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

In English

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
7 мая 2024