Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Музично-хореографічна драма «Івасюк. Червона» рута» відбудеться на сцені Театру молоді

mig.com.ua

Музично-хореографічна драма «Івасюк. Червона» рута» відбудеться на сцені Театру молоді

На цей раз вистава, яка мала прем’єру на сцені Запорізької філармонії, гастролі у Дніпрі та показ на рідній сцені акторів, у Театрі-лабораторії VIE, має з’явитися у Запорізькому обласному театрі юного глядача, вул. Незалежної України, 55а.

Музично-хореографічна драма «Івасюк. Червона» рута» від Дім актора – 25 та 26 січня о 18.00.

Це спільна робота Театру-лабораторії VIE, Театру Танцю, а також оркестру City big band під керівництвом головного диригента Романа Пригродського та митців зі всієї України! Вистава розповідає про життя культового композитора, творця знаменитих пісень «Червона рута», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас» та багато інших безсмертних хітів – Володимира Івасюка.

У спектаклі чуттєва імпресіоністична хореографія поєднується з філософським текстом, а живий вокал у супроводі оркестру Zaporizhzhia City Big Band змінюється сучасними електронними ритмами.

Голос вистави – учасник Голос країни [Voice of the Country] Михайло Герасимчук. Саме він втілює образ видатного композитора та виконує улюблені пісні мільйонів.

Володимир Івасюк вважається основоположником української естрадної музики. Він є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів. Був мультиінструменталістом – грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, самостійно виконував власні пісні.

Дія спектаклю відбувається у зворотному порядку – з дня загибелі Володимира Івасюка.

У спектаклі є такі алегоричні персонажі, як Пам’ять [актриса Олена Павлухіна], Час [актор Ростіслав Анасійчук] і Ластівка [актриса Анастасія Гусліста-Полозун], про яку писала наша газета.

“Володимир Івасюк – це й Орфей, і Моцарт, постать космічного масштабу. Раніше я мало знала про нього, знала окремі пісні. Але сам масштаб осягнула тоді, коли повністю занурилась у матеріал. Мене вразило, що в нього написано 107 пісень і 50 музичних композицій, на той момент це було новаторством”, – каже Ірина Гарець.

Режисером прем’єри стала Марічка Власова. Головна балетмейстерка Тетяна Тізенберг. Автор тексту Ірина Гарець. Аранжувальник В’ячеслав Тодика.

Виконавець головної ролі Михайло Герасимчук – співак, вокаліст запорізького гурту «FAR4», учасник телепроєкту «Голос країни-12».

Михайло Герасимчук: “Я спочатку дуже сумнівався, а згодом прийшло натхнення і я вирішив, що зможу взяти учать у такому великому заході. Готувався важко, тому що я не актор, не танцюрист. Для мене це було щось нове…

Івасюк для мене одна з найбільших постатей України, тому що я співак, тому що я ріс на його піснях. Крім «Червоної рути» у мене з’явилась найулюбленіша пісня Івасюка «Запроси мене у сни свої». Я її не знав, і коли я почув, закохався у неї…

Я дякую за те, що мене не забувають у Запоріжжі, запросили до вистави. Війна змінила наше життя. Ми волонтеримо, група «FAR4» співає, збирає кошти на автівку на Бахмутський напрямок. Мій батько служить у ЗСУ. І я наче відчуваю захист від свого батька – він підтримує, вірить у мене”.

Спектакль створений за п’єсою, яку драматургиня Ірина Гарець [Полтава-Львів] написала спеціально для запорізького театру. Вона проводила дослідження, спілкувалась з родиною Володимира Івасюка, консультувалась у Меморіальному музеї Івасюка в Чернівцях.

Ірина Гарець: “Щодо підготовки вистави скажу, що це було чотири місяці занурення… Це дуже цікава постать, я для себе відкрила, що насправді мало знала про Івасюка. Знала окремі пісні, розуміла – я останні роки живу у Львові, розуміла його життєвий шлях, непростий, бачила у Брюховецькому лісі стежку, де знайшли тіло Івасюка…

Але сам масштаб оцінила лише тоді, коли повністю занурилася в матеріал, у книги, статті про Івасюка… І хочу сказати, що це постать космічного масштабу, це наш Орфей… наш Моцарт. Найбільше вразила якість його музики, те, як він шукав драматургію музики, його новаторство… Я для себе відкрила декілька пісень. І певні факти мене вразили: я дізналася, що Івасюк першим зробив «ленінапад» у радянському союзі, в Чернівцях”.

Підготувала Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки з прем’єри вистави у Запорізькій філармонії

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024