Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Парламент Туреччини схвалив вступ Швеції до НАТО

mig.com.ua

Парламент Туреччини схвалив вступ Швеції до НАТО

У вівторок, 23 січня, парламент Туреччини проголосував за ратифікацію вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Про це повідомляє Bloomberg.

Так, пленарне засідання парламенту в Анкарі проголосувало за прийняття заявки Швеції.

Фото: Anadolu

Великі національні збори Туреччини ввечері 23 січня після кількагодинних дебатів схвалили ратифікацію протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на SVT.

З-поміж 346 депутатів Туреччини вступ Швеції в Альянс підтримали 287, ще 35 проголосували проти, решта – утрималась.

Схвалення вступу Швеції в НАТО в турецькому парламенті було оформлене в три рішення, за які голосували окремо. Цьому передували численні виступи депутатів усіх шести парламентських фракцій Туреччини.

Тепер для остаточної ратифікації протоколу про вступ Швеції в Альянс свій підпис під рішенням парламенту має поставити президент Реджеп Таїп Ердоган. Це формальний крок, але невідомо, коли саме він відбудеться.

Швеція понад півтора року очікує схвалення своєї заявки на вступ всіма країнами-членами НАТО.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган зрештою направив протокол про ратифікацію до парламенту в жовтні 2023 року, але й там він тривалий час не рухався, позаяк Анкара вимагала прогресу в питанні надання їй американських винищувачів F-16.

***

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон привітав рішення турецького парламенту.

«Сьогодні ми на крок ближчі до того, щоб стати повноправним членом НАТО», – написав Крістерссон на платформі соціальних мереж X.

Після схвалення останньою перешкодою для Швеції стане ще одна країна НАТО, Угорщина. Нових членів альянсу приймають одностайним рішенням.

За матеріалами:

https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/01/23/7178083/

https://www.radiosvoboda.org/a/news-turechchyna-shvetsia-nato/32788909.html

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
5 мая 2024