Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Перша родина в Україні використала сертифікат на отримання нового помешкання замість зруйнованого за програмою “єВідновлення”

mig.com.ua

Перша родина в Україні використала сертифікат на отримання нового помешкання замість зруйнованого за програмою “єВідновлення”

Перша українська сім’я скористалися житловим сертифікатом у межах програми “єВідновлення”. Документ дозволить придбати новий будинок замість зруйнованого окупантами. Найближчим часом родина з Гостомеля переїде до нового помешкання в Бучі.

Про це повідомили міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков і міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров.

Зруйноване окупантами житло на Київщині. Фото: Нацполіція

“Важливо, що зі стартом програми компенсацій за знищене житло жінка вирішила повернутися в Україну з евакуації”, – зауважив Кубраков.

За його словами, загалом для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1 826 житлових сертифікатів. Понад 400 родин уже забронювали кошти для купівлі нового житла, тобто визначилися з нерухомістю і готові укладати угоди купівлі-продажу.

“Поки Росія продовжує руйнувати й знищувати оселі, ми працюємо над максимально зручною й прозорою відбудовою. Якщо у вас пошкоджено квартиру або будинок, фіксуйте це через “Дію”, а потім подавайте заяву про компенсацію”, – зазначив Федоров.

Після цього комісія органів місцевого самоврядування опрацює заяву, розрахує суму компенсації та сформує сертифікат – сповіщення про нього надійде в застосунок “Дія”. За сертифікат можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість.

Кубраков нагадав, що паралельно триває виплата державної грошової допомоги на ремонти через “єВідновлення”. На термінові ремонти за програмою вже виплатили кошти для 32 тисяч родин на загальну суму 2,4 мільярда гривень. На капітальні – виплатили кошти для 3 тисяч родин на загальну суму 900 мільйонів гривень. Щоб отримати допомогу на ремонт, треба подати повідомлення про пошкоджене майно і заяву на отримання допомоги в “Дію”, ЦНАП чи нотаріусу. Далі – отримати рішення комісії місцевої ради про суму компенсації, а потім отримати кошти на відбудову на віртуальну картку або в одному з банків-партнерів програми.

Нагадаємо, починаючи з 27 грудня 2023 року українці, які мають житлові сертифікати як компенсацію за знищене майно, можуть використати їх для придбання нової домівки.

Раніше ZMINA писала, що тим, чиє житло постраждало від російських обстрілів, уже почали виплачувати кошти на капітальний ремонт.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024