Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Директор Киевского метро Брагинский: Участок между "Лыбедской" и "Демиевской" был проблемным с начала строительства. Метростроители нарвались на плавун, погибло двое людей

gordonua.com

Директор Киевского метро Брагинский: Участок между Лыбедской и Демиевской был проблемным с начала строительства. Метростроители нарвались на плавун, погибло двое людей

Почему пришлось закрыть участок между станциями "Демиевская" и "Лыбедская" и причастна ли к этому застройка возле метрополитена, какие еще аварийные участки есть в киевском метро, планирует ли руководство столичного метрополитена достраивать подземку до Виноградаря и когда ждать открытия четвертой ветки метро – на Троещину. Об этом в интервью главному редактору издания "ГОРДОН" Алесе Бацман рассказал генеральный директор КП "Киевский метрополитен" Виктор Брагинский. "ГОРДОН" публикует текстовую версию интервью.

На русском языке читайте позже

У листопаді трапився значний витік води з виносом піску в тунелі між станцією "Деміївська" і "Либідська". Ми своїми силами намагалися ліквідувати течі, але, на жаль, з'являлися нові й нові. Ситуація настільки швидкими темпами розвивалася, що ми вже не могли самостійно справлятися. Долучили профільний інститут, який зробив висновок, що це ситуація найвищої категорії аварійності і треба зупиняти рух

– Добрий вечір, дорогі друзі. У нас сьогодні в гостях керівник Київського метрополітену. Пане Вікторе, рада вас вітати.

– Доброго дня.

– Пане Вікторе, перейдемо до актуальних питань – закриваються одразу шість станцій метро через терміновий ремонт на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська". Для такого великого міста, як Київ, це не рядова подія. Чому закриваються ці шість станцій і що робитимуть цілих пів року?

– Почну з того, що ремонт тунелю – це нормальна світова практика. Звісно, завчасно треба попереджати пасажирів, вибудовувати нормальну транспортну наземну логістику – і після цього закриваються тунелі. Потім десь рік – пів року масштабні роботи робляться. Але, на жаль, у нас трапився випадок, коли раптово виникла проблема, яка вже несла небезпеку для пасажирів. А безпека у нас завжди була, є і буде у пріоритеті. Детальніше зупинюся на ситуації, яка склалася. У листопаді у нас трапився значний витік води з виносом піску в тунелі між станцією "Деміївська" і "Либідська". Ми своїми силами намагалися ліквідувати ці течі, але, на жаль, з'являлися нові й нові. І ситуація настільки швидкими темпами розвивалася, що ми вже не могли самостійно справлятися. Долучили профільний інститут, який зробив висновок, що ситуація аварійна (четверта категорія аварійності) і треба зупиняти рух.

– А скільки всього категорій?

– Чотири. Четверта категорія – найвища. Я хочу трошки додати історії. Ця ділянка була проблемною ще з початку будівництва. Із початку 2008 року приступили до будівництва на ділянці між станцією "Либідською" до "Деміївської". Там трапився нещасний випадок. Так як цей тунель знаходиться у поймі ріки Либідь, тунелепрохідницький щит попав на плавун і втопився. На жаль, загинуло двоє метробудівців. Потім почали будувати ділянку з іншого боку, зі сторони "Деміївської". Пішли немеханізованим способом, тобто ручним. Тунель на цій ділянці трошки відрізняється від тунелю, який побудований тунелепрохідницьким щитом. У грудні 2010 року була запущена ця станція. І були дуже стислі терміни будівництва, тому що влада на той час вимагала відкриття цієї ділянки саме у 2010 році, у грудні.

– Під вибори, здається, Партія регіонів це робила.

– Саме так. Були дуже стислі терміни, і вони дуже швидко її будували. Уже в березні 2011-го зафіксований перший випадок, коли з'явилися тріщини в тунелі з витоком води і вибросом породи. Метробудівці ліквідували це по гарантійному випадку. І протягом усього часу роботи, тобто це 13 років, ділянка мала дуже особливу увагу: ми щодня контролювали процеси, які відбувалися. Там дуже часто траплялися випадки із тріщинами, але ці тріщини були незначні, ми самостійно ліквідували. Нагнітали тисячі літрів хімічних розчинів і сумішей для закріплення тунелю, і ситуація була контрольована. Вона вийшла з-під контролю у листопаді цього року, коли стався раптовий і дуже великий винос піску з водою. Після цього пішла деформація тунелю. Тому ми були вимушені зробити такий крок, щоб не настала надзвичайна подія.

– Пане Вікторе, давайте ще раз для наших глядачів закріпимо. Які саме станції метро закривають? І чи справді на пів року?

– Дуже багато зараз з'являється фейкової інформації. Я прошу всіх небайдужих, кому цікава ця тема, читати тільки достовірні новини: інформація на сайті КМДА, метрополітену, департаменту транспорту. Ми взяли на себе зобов'язання щотижня інформувати людей. Я хочу зупинитися на тому, що ми маємо на сьогоднішній день і що буде завтра. Ми зараз маємо закриту ділянку від станції "Либідська", "Деміївська", "Голосіївська", "Васильківська", "Виставковий центр", "Іподром" і "Теремки". Із завтрашнього дня ми запускаємо рух по обох коліях човниковим методом по принципу роботи фунікулера. Перший потяг буде відправлений від станції "Теремки" у сторону "Деміївської", а назустріч по іншій колії буде йти потяг із "Деміївської" у сторону "Теремків". Також паралельно ми запускаємо наземний короткий маршрут, який буде йти від станції "Либідська" до станції "Деміївська" й у зворотному напрямку.

– Будуть зупинятися на тих станціях метро, які зараз закриті?

– Так. Але із 13 грудня ми відкриваємо рух від станції "Теремки" до станції "Деміївська" й у зворотному напрямку. А наземний транспорт буде вже виконувати функцію підвозу пасажирів зі станції "Либідська" до "Деміївської" і з "Деміївської" до "Либідської".

– Що значить "човниковим методом"?

– Це коли поїзд буде їздити по одній колії від "Теремків" до "Деміївської", і по тій же колії буде їхати назад. У нас є два тунелі, і по цих тунелях за принципом фунікулера буде курсувати два потяги. У сторону "Теремків" до "Деміївської" інтервал руху буде 13 хвилин, від "Деміївської" до "Теремків" – приблизно 17 хвилин.

– Але загрози, якщо так рухатися, не буде?

– Деформований тунель знаходиться за станцією "Деміївською" у напрямку до "Либідської". Саме ця ділянка залишається закритою на період ліквідації. Що стосується строків робіт. Ми зараз працюємо над посиленням тунелю зсередини, щоб стабілізувати ситуацію. Паралельно із цим проходять вишукувальні роботи: геологія, геодезія. Усе робиться для того, щоб швидко зробити проєкт, який буде затверджений. І після цього ми безпосередньо перейдемо до робіт із ліквідації. Будівельники попередньо кажуть, що вони мають вкластися у шість місяців разом із розробкою проєктної документації. Я впевнений, що такий термін достатній. Але ми повинні у першу чергу дочекатися висновків вишукувальних робіт. Це буде протягом двох тижнів. І вже буде зрозуміло, що там під землею: плавун чи річка Либідь змінила свій рух.

– У чому причина раптового погіршення ситуації? Багато хто пов’язує це з будівництвами, які ведуться поруч зі станціями метро.

– Щоб установити причину такої події, буде працювати профільний інститут, який буде вивчати геологію, стан тунелю і відповідність тунелю до проєкту, який був розроблений при будівництві.

У нас є дві гіпотези. Перше – роботи були проведені у невідповідності до проєкту. Бо ж дуже поспішали, і, мабуть, неякісне виконання. Друге – це геологія. Жодний член команди, який зараз працює у цьому напрямку, не розділяє думки, що це пов’язано з будівництвом, якого поряд немає. Тунель деформований – над ним немає жодної будівлі і жодної забудови. Те, що знаходиться у радіусі кілометра, – навряд чи це могло якось вплинути на стан тунелю. Саме 20-метрова ділянка, яка будувалася ручним способом, постраждала. Тому пов'язувати це з будівництвом у радіусі кілометра, із моєї точки зору, це не відповідає дійсності. Але остаточні висновки будуть після того, як профільна державна наукова установа зробить висновок.

– Про підтоплення станцій метро. Звідки взялася вода і хто в цьому винен? Які станції підтоплено?

– Давайте почнемо з того, що кожен метрополітен має свою специфіку. Наприклад, метрополітен Дніпра побудований у скальній породі. Метрополітен у Києві побудований у водонасичених ґрунтах. І при будівництві станцій будується ціла система водовідведення. Тобто вода для нас – це нормальне явище. Відео, яке поширювалося інтернетом, – там було знято рейки, між ними ми бачимо лоток для води. Він для цього, у принципі, передбачений: щоб у лотку була вода. Це природний приток води. Вона потрапляє у тунелі, попадає у нашу систему водовідведення – і ми відкачуємо. Це відбувається на багатьох станціях мілкого закладання. Ми цю ситуацію контролюємо. Для цього у структурі метрополітену існує спеціальна електромеханічна служба, яка контролює дебет води на кожній станції. Де з'являються якісь тріщинки, служба путі їх ліквідовує. Станція "Олімпійська" – там дебет води не змінюється протягом багатьох-багатьох років. Тому станція "Олімпійська" працює у звичайному режимі. Там немає жодних ризиків для безпеки перевезення пасажирів.

Міст метро, дійсно, знаходиться у дуже важкому стані та потребує капітального ремонту. Але нічого критичного з боку метрополітену там не відбувається

Що стосується інших станцій... Сирецько-Печерська лінія, починаючи від станції "Славутич" до станції "Красний хутір", – це такий підводний човник. Весною, коли йде приток води, він підіймається на декілька міліметрів, восени, коли вода спадає, тунель трошки опускається. Ми там проводимо регламентні роботи по хімзакріпленню тунелів, по ліквідації теч. І там теж немає ніякої аварійності, немає якихось плавунів. Є проблемна ділянка між станцією "Тараса Шевченка" і станцією "Почайна". Це будівництво велося ще у 80-х роках. Там був експериментальний тунель, який намагалися зробити трошки дешевше, ніж інші. Він мав легшу конструкцію і не таку міцну основу. Цей тунель почав деформуватися і виходити за допустимі габарити, але це контрольована ситуація. Ми приступили до проєктування ремонту цього тунелю. По плану в нас було закінчити проєктування наприкінці весни й улітку приступити до ремонту. Ось ділянки, які потребують особливої уваги.

– Тобто влітку наступного року будуть закриті на плановий ремонт станції від "Почайної" до "Тараса Шевченка"?

– Там немає критичної ситуації – усе у плановому порядку. Ми розробляємо проєкт, який можна буде якомога швидше реалізувати. Я зараз не можу вам сказати, коли буде закрити

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024