Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Порадіймо “Порам року” із запорізькою художницею Юлією Півень

mig.com.ua

Порадіймо “Порам року” із запорізькою художницею Юлією Півень

У Запорізькому обласному художньому музеї демонструється виставка “Пори року” відомої запорізької художниці Юлії Півень. На ній представлені 102 роботи, присвячені красі навколишньої природи.

Пані Юлія – донька відомого художника, одного з “батьків” запорізької живописної школи Анатолія Фоміна. Змалку вона була оточена мистецтвом і атмосферою творчості. Як розповіла куратор виставки Людмила Травень, у творчості мисткині велику роль зіграли дитячі враження перебування на сімейній дачі в селі Горошине на Полтавщині:

“У справжній українській хаті, вдалині від цивілізації, у гармонії з природою та серед батьківських робіт, Юлія не могла не стати живописицею. Вона щиро любить цей куточок в серці України за красу і тишу чудесних краєвидів, де зранку до вечора, день за днем продовжувалось знайомство з природою, яке перевтілювалося у творчість”.

Ця закоханість в природу супроводжує Юлію протягом усього життя. На представлених полотнах – яскраві краєвиди України, а також потужні експресивні враження від поїздок на Кавказ, до Дагестану, Білорусі, Карелії.

Так само чудово вдаються мисткині натюрморти – то прозорі й тендітні, то наповнені сонцем, яскравими барвами і просякнуті свіжим вітром.

“Художник пише, коли без цього не може… Ідеш містом – там краса, і там, і там.. Хочеться усе схопити й передати, – ділилася на відкритті виставки художниця. – Я інколи трошки прибріхую… Ось у міському пейзажі дім “прибрала”, а дерева й небо залишила… З калюжі – ручай зробила… Як то кажуть, “котлети” пропонуєш глядачам, а “мух” залишаєш собі”.

Юлія Півень не віддає переваг жодній порі року. Усі вони для неї чарівні. Вона любить і білі мережива зимової паморозі, і духмяний подих весни, і осінні останні акорди природи. Навіть літню спеку вона сприймає не як прикрість, а як можливість милуватися й об’їдатися налитими фруктами.

“Художник не завжди може висловити свої почуття словами, йому ближче розповідати фарбами. Тож хочу, щоби ви подивилися на картини, оцінили… Щось сподобається, щось ні, але усе це для вас. Я життєрадісна людина і хочу поділитися цим з глядачами. Мій тато казав: навіщо жити, коли лише скавучати й нити? Тож давайте радіти життю і природі”.

Завітайте на виставку! Отримаєте величезне задоволення!

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024