Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Проєкт «Розстріляна свобода слова»: презентація в Запоріжжі

mig.com.ua

Проєкт «Розстріляна свобода слова»: презентація в Запоріжжі

В Запорізькому Центрі журналістської солідарності відбулася презентація проєкту «Історія життя та роботи в умовах війни», а саме – брошури «Розстріляна свобода слова». Представляла проєкт одна з його кураторів, перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ. В заході також взяли участь журналісти-переселенці, місцеві медійники і студенти факультету журналістики Запорізького національного університету тощо.

Як зазначила Ліна Кущ, саме завдяки журналістам світ дізнається про перебіг подій в Україні та воєнні злочини ворога. В тому числі і проти самих медійників. Добувати інформацію нерідко доводиться під ворожими обстрілами. Тому, на жаль, від початку повномасштабного вторгнення в Україні загинуло вже 64 журналіста. Але навіть не на фронті, в більш спокійних регіонах, працівники ЗМІ знаходяться під загрозою і працюють дуже в складних умовах. Що вже казати про тих медійників, які опинилися на окупованій території.

– Національна спілка журналістів у партнерстві зі шведською неприбутковою організацією «Civil Rights Defenders» створили документальний проєкт, в якому зібрали відеоісторії понад 100 журналістів, – наголосила перша секретарка НСЖУ. – Це професійні сюжети та ті, що засновані на записаних Skype/Zoom інтерв’ю, а також інші фото-, текстові та відеоматеріали.

Зокрема у брошурі «Розстріляна свобода слова» йдеться про те, що російські загарбники цілеспрямовано атакують ЗМІ та цивільне населення. На захоплених територіях окупанти чинять терор, вбивають і викрадають журналістів, знищують майно редакцій, або захоплюють його, та змушують медійників ставати переселенцями.

– Головна мета цього проекту – донести до світу необхідність покарання російських воєнних злочинців, – підкреслює Ліна Кущ. – Російські військові не зважають на напис «Преса», вони стріляють прицільно в журналістів, знищують приміщення редакцій і технічні засоби, позбавляють працівників ЗМІ роботи, а жителів міст і сіл – необхідної інформації.

Так, лише в Запорізькій області 20 редакцій зруйновано або захоплено ворогом на тимчасово окупованих територіях. Багатьом журналістам пощастило перебратися у відносно безпечні місця. Але не всім. Декому довелося зазнати жахів російського полону. Зокрема Ірині Дубченко, яка перебувала в Розівському районі Запорізької області, та колишньому співробітнику газети «МИГ» Миколі Тишакову з Бердянська.

Досі не вдалося знайти та врятувати мелітопольську журналістку Ірину Левченко, яку разом з чоловіком 6 травня цього року окупанти вивезли з їх оселі у невідомому напрямку.

«НСЖУ ставить за мету допомогти постраждалим журналістам, мінімізувати шкоду, завдану українським медіа, а також захистити свободу слова і діяльність ЗМІ в усіх передбачених міжнародним законодавством та Конституцією України формах та проявах», – зазначається у брошури «Розстріляна свобода слова».

В проекті серед 120 розповідей про долі українських медійників на початку повномасштабної війни є і новели про запоріжців – Світлану Залізецьку з Мелітополя, Віталія Голода з Токмака, Світлану Карпенко з Оріхова.

Головна редакторка газети «Трудова слава» Світлана Карпенко, яка внаслідок постійних обстрілів її рідного міста буда вимушена переїхати до Запоріжжя, пригадала перші дні війни і свою евакуацію з Оріхова. Але пізніше, завдяки сприянню НСЖУ і невтомній роботі маленького редакційного колективу, випуск газети вдалося відновити. Наразі жителі всіх громад Оріхівщини отримали вже восьмий спецвипуск видання.

– Газета потрібна людям, її чекають, – каже Світлана, – і це додає наснаги в роботі.

Ліна Кущ вручила Світлані Карпенко знак народної пошани – «Хрест громадянських заслуг». Вітаємо!Ліна Кущ та Світлана КарпенкоВ роботі над проєктом також взяла участь запорізька журналістка Ольга Боглевська. Вона підготувала 16 інтерв’ю з колегами, які, ризикуючи життям, працювали на прифронтових територіях, а також з тими, хто з величезними труднощами вибрався з захоплених ворогом міст.

Загалом усі відеосюжети проєкту – це документальні свідчення про російські воєнні злочини, живі й здебільшого страшні історії журналістів на війні.

У Запоріжжі, до речі, знайшли прихисток багато медійників з окупованих територій. Зокрема журналістка з Енергодара Алла Шамрай, з Бердянська Вікторія Горбатко, журналіст і письменник з Гуляйполя Іван Кушніренко тощо. У кожного з них – своя непроста історія, якою вони теж поділилися з колегами.

Світлана Шкарупа, фото авторки та Сергія Біжка

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
4 мая 2024