Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Як Єрмак став ключовою фігурою в українській владі

glavnoe.in.ua

Як Єрмак став ключовою фігурою в українській владі

Важко знайти якусь протокольну фотографію президента Володимира Зеленського, на якій поруч із ним не було б цього високого сутулого чоловіка. Через різницю в зрості часом здається, що він просто нависає над Зеленським.

Особливість української політичної системи – про дуже багатьох керівників адміністрації президента говорили, що вони мають чи не більший вплив на державу, ніж їхні шефи.

Цей вплив конвертується в залучення до неймовірної кількості скандалів. Але лише цього очільника ОП поза очі називають віцепрезидентом України.

Його сувора зовнішність та імідж “сірого кардинала” української влади контрастує з досить легковажним підходом до комунікацій: час від часу про найважливіші переговори чи події на фронтах він повідомляє за допомогою емодзі в соцмережах.

Володимир Зеленський, говорячи про шефа своєї адміністрації, вживає слова “потужний менеджер”, “реальний патріот”, але найчастіше – “довіряю”.

Чому Андрія Єрмака називають одним із найвпливовіших людей країни? Читайте у матеріалі BBC.

51-річний Єрмак, як і сам Зеленський, новачок у політиці. Має освіту з міжнародного права, працював у сфері юриспруденції та кіновиробництва.

До 2019 року він понад 20 років займався переважно юридичною практикою. Клієнтами заснованої ним компанії були найбільші телеканали та міжнародні кінокомпанії, наприклад, Disney, Pixar або Universal. Незадовго до походу в політику Єрмак навіть сам спродюсував кілька фільмів.

Діяльність у цій сфері серйозно вплинула на подальшу його долю. Так він познайомився з багатьма зірками Голлівуду першої величини – і скористається цими знайомствами в майбутньому.

А коли клієнтом Єрмака був один із найбільших українських телеканалів “Інтер”, той і познайомився з його генеральним продюсером. Генеральним продюсером тоді був Володимир Зеленський.

Пізніше Зеленський розповість: спочатку за його задумом Єрмак мав обійняти посаду віцепрем’єра з питань окупованих територій та вести переговори щодо обміну полонених із Росією. Однак згодом вирішили, що урядова посада обмежуватиме Єрмака в контактах – так він отримав посаду помічника президента.

Одразу після перемоги на президентських виборах він готував президенту міжнародні поїздки, зустрічі з іноземними лідерами та перебрав на себе всі переговори в “Нормандському форматі”.

І зовсім не втручався у внутрішньополітичні процеси, бо на цей напрямок була абсолютна монополія на той час керівника ОП Андрія Богдана.

Вже на самому старті Андрій Єрмак показав характер – команда міжнародників Зеленського взялася за заміну “порошенківських” послів та зробила все для того, аби після затяжної трирічної паузи зібрати нарешті зустріч лідерів України, Росії, Франції та Німеччини щодо припинення війни на Донбасі. Єрмак робив все для того, аби реанімувати “нормандський формат”.

Зрештою ці переговори не принесли Україні мир, але допомогли звільнити велику кількість заручників, яких Росія утримувала у своїх в’язницях.

Саме з ним пов’язують узгодження восени 2019 року на нормандських переговорах “формули Штайнмаєра”, що призвело до протестів всередині України через формулювання про вибори на окупованих територіях та особливий статус цих регіонів.

А ще Єрмаку вдалося встановити тісні контакти з командою на той час президента США Дональда Трампа. Щоправда, пізніше ці відносини спричинили скандал, результатом якого став початок процедури імпічменту американського президента – все через буцімто його тиск на Зеленського.

Голова ОП гасив ситуацію всередині України, постійно наголошуючи, що на президента неможливо тиснути, а американці нехай собі розбираються – це їхня внутрішня історія.

Також він став головним перемовником Зеленського з Росією, витіснивши з цього поля Віктора Медведчука. Єрмак проводив регулярні зустрічі та телефонні розмови з заступником керівника адміністрації президента РФ Дмитром Козаком.

Говорили вони навіть напередодні вторгнення – 10 лютого 2022 року. Після цих переговорів Єрмак навіть відзвітував про прогрес – сторони нібито тоді домовилися розблокувати роботу тристоронньої контактної групи та продовжити діалог.

А от про загрозу вторгнення він говорив досить стримано, як на той час і вся українська влада. “Скажу так: ризики високі, але я сподіваюся, що цього не станеться”, – сказав Єрмак в інтерв’ю РБК-Україна в грудні 2021 року. Тоді західні політики та ЗМІ вже активно попереджали про те, що Росія готується напасти на Україну.

Голова ОП запевняв, що команда Зеленського робить все можливе, в тому числі на дипломатичній арені, щоб уникнути цього.

А вже 24 лютого Єрмаку подзвонить Козак і запропонує українцям скласти зброю.

“Андрій Єрмак подивився на мобільний телефон, що телефонував. То був Кремль… За його словами, спочатку він не міг взяти себе в руки. Телефон задзвонив один раз, потім ще. Він відповів. Він почув хрипкий голос Дмитра Козака. Козак сказав, що українцям настав час здаватися. Єрмак вилаявся і повісив слухавку”, – описує цю розмову Washington Post.

З першого дня великої війни вплив Єрмака лише стрімко зростав, а окрім зовнішньої політики поширювався ще й на внутрішню.

Одразу після призначення Єрмака керівником офісу президента в лютому 2020 року ланцюг скандалів навколо нього постійно збільшується. На все це і він, і сам Зеленський реагують солідарно – переважно кивають на підступи команди Петра Порошенка.

Навесні 2020 року вибухнув скандал, пов’язаний з Денисом Єрмаком – братом голови ОП. Депутат “Слуги народу” Гео Лерос опублікував відеозаписи розмов, на яких людина, схожа на брата Андрія Єрмака, домовляється з різними людьми щодо працевлаштування на різноманітні посади у владі. При цьому він начебто вимагає за сприяння великі суми грошей.

Тоді Андрій Єрмак назвав появу “плівок” за участі свого брата атакою на команду Зеленського, а депутата Гео Лероса – інструментом цієї атаки. А офіс президента оприлюднив заяву про те, що ці розмови “не мають стосунку до реального життя” і ніхто з людей, про яких йдеться на відеозаписі, не обійняв ніяких посад.

Влітку 2020 року Зеленський призначив заступником Єрмака неоднозначну фігуру – Олега Татарова, якого пов’язують з масовими затриманнями та кримінальними переслідуваннями проти учасників “Революції гідності” у 2014 році. Це теж спричинило шквал критики на адресу офісу президента.

Та попри всі закиди Татаров в ОП і досі відповідає за правоохоронний сектор.

Та найбільшим ударом по іміджу Єрмака став так званий “вагнергейт”. Восени 2021 року журналісти-розслідувачі повідомили про зрив операції українських спецслужб, які планували виманити з Росії й заарештувати понад 30 бійців приватної військової компанії “Вагнер”.

Розслідування Bellingcat показало, що нібито пропозиція Єрмака відтермінувати спецоперацію з затримання найманців призвела до її зриву. Єрмаку закидали дії в інтересах Росії, ДБР навіть відкрило дві справи і викликало його на допит.

Ця історія досі має багато запитань, але точно відомо, що вона справді готувалася, бо це згодом підтвердив сам Зеленський, і її зупинила Банкова – це теж підтвердив президент.

Скандал з вагнерівцями набув таких масштабів, що журналісти питали Зеленського про це на всіх брифінгах та пресконференціях, а в парламенті навіть називали Єрмака зрадником та вимагали його звільнення.

Та Зеленський був непохитним у довірі до керівника свого офісу і знову парирував до свого головного опонента: “Недоцільно втрачати потужну людину тільки тому, що вона не подобається Петру Порошенку”.

Феномен Єрмака, який втримався на посаді попри гучні скандали та незадоволення деяких західних партнерів, експерти пояснюють абсолютною довірою до нього з боку президента.

Єрмак завжди поряд із Зеленським і не намагається грати в свої політичні ігри, на відміну від попередників, каже політолог Володимир Фесенко.

Адже в Україні традиційно склалося, що офіс президента виконує функцію політичного уряду, каже експерт.

“І це обумовлює особливий статус керівника ОП. Якщо на цій позиції достатньо потужна і амбітна постать, яка вміє забезпечувати свій статус, тоді фактично ця людина стає або другою, або третьою людиною в країні. Єрмак – безсумнівно, це потужна людина”, – вважає він.

Вже від початку великої війни Росії проти України скандали навколо постаті глави ОП зі зрозумілих причин стихли. Вся країна поринула у воєнний стан, а критика діяльності президента та інших представників влади відійшла навіть не на другий план – вона зведена до мінімуму.

Але з часом про Єрмака згадують знову – влітку 2022 року представниця Палати представників США українського походження Вікторія Спартц заявила про його зв’язки з Росією та гальмування антикорупційної реформи.

У Києві тоді відповіли досить різко, вказуючи на маніпуляції політикині та її бажання наростити політичний капітал на горі українців.

Про перешкоджання владою антикорупційній реформі згодом заявили і громадські організації всередині України.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін прямо звинуватив офіс президента в блокуванні конкурсів на посаду керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ.

Також громадські організації періодично згадують про Татарова, який досі займає високу посаду в офісі Зеленського.

Ці реальні аргументи вже не вперше б’ють по Україні, а окремі гравці спеціально використовують їх для підриву підтримки України, вважає Шабунін.

Після двох років затягувань у липні 2022 року в Україні нарешті з’явився керівник антикорупційної прокуратури – конкурс виграв Олександр Клименко, а директором НАБУ у березні вже цього року призначили Семена Кривоноса. Але ці призначення викликали сумніви в “антикорупціонерів”.

Той же Віталій Шабунін стверджує, що директором НАБУ обрали людину “з нульовим досвідом розслідування корупції та звʼязками із заступником Єрмака”. Йдеться про Олексія Кулебу, призначеного заступником голови ОП в січні 2023 року замість Кирила Тимошенка.

Нині Зеленський як Верховний головнокомандувач завантажений воєнними питаннями, а Єрмак повністю відповідає за переговори з міжнародними партнерами, веде комунікацію з парламентом, урядом та силовим блоком.

З перших тижнів війни керівник ОП взяв на себе

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
1 мая 2024

Другие новости

Больше новостей