Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Український бізнес відчуває обережний оптимізм

mig.com.ua

Український бізнес відчуває обережний оптимізм

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) у середині квітня презентував одинадцяте опитування підприємств, у якому визначив основні економічні тенденції та очікування українського бізнесу в березні 2023 року. Його назва «Оптимізм в очікуванні (економічного) контрнаступу» звучить обнадійливо. Але підприємці прифронтового Запорізького регіону його поки що не поділяють.

Нагадаємо, що ІЕД за підтримки програми Євросоюзу «Прямуємо разом», «Міжнародного фонду Відродження» та Atlas Network проводить щомісячні опитування підприємств із травня минулого року.

Польовий етап 11-ої хвилі тривав 16-31 березня 2023 року. В ньому взяли участь керівники 580 підприємств усіх розмірів із 22 регіонів України. Представлені сектори – промисловість + (ритейл, агро).

Топ-посадовці підприємств порівнювали результати роботи чи інші показники в березні з лютим 2023 року та давали прогнози на наступні два-три чи шість місяців. В окремих питаннях результати роботи порівнювалися з довоєнним часом (період до 24 лютого 2022 року).

За словами виконавчої директорки ІЕД Оксани Кузяків, серед головних результатів опитування можна визначити наступні пункти.

На перше місце у рейтингу перешкод для ведення бізнесу вийшло “Зростання цін на сировину та матеріали”.

Натомість вплив “Перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням” вменшився, і у березні зайняв друге місце рейтингу.

Як розповів старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел, підприємці констатують: «електрики» стало більше. Відсоток респондентів, які повідомили про перебої з електроенергією як про перешкоду для ведення бізнесу, знизився з 68% у лютому до 46% у березні 2023 року. Частка підприємств, які тимчасово призупиняли роботу через відключення електроенергії, скоротилась з 73% в січні до 28% у лютому.

Середній час призупинення роботи через відключення електроенергії зменшився. У лютому через відключення електроенергії підприємства втратили 6 % загального робочого часу (в грудні це було 21%, в січні – 15 %).

Зросла частка підприємств, які не мали відключень електроенергії (з 14 % у січні до 39% у лютому), а також тих, які працювали постійно (з 14% до 33 % відповідно).

Однак все ще зберігаються відмінності між галузями та регіонами.

Найбільші втрати часу через відключення електроенергії відчували підприємства Рівненської, Сумської та Київської областей

У Запорізькій області відсоток часових втрат у порівнянні з груднем минулого року знизився з 37 до трьох відсотків.

“Складнощі з перевезенням сировини” залишаються на третьому місці, хоча абсолютне значення перешкоди суттєво зменшилось з 51 до 43 відсотків.

Четверте та п’ яте місце у переліку перешкод займають «Розрив ланцюжків постачання» та «Зменшення попиту на продукцію/послуги».

Фактор «Небезпечно працювати» посунувся з четвертого місця в січні на шосте місце в лютому 2023 року. Частка підприємств, які повідомили, що небезпечно працювати, зменшилась із 40% до 31%.

Відсоток підприємств, що вибрали «Небезпечно працювати» як перешкоду ведення бізнесу скоротився для всіх груп, окрім мікробізнесу

В регіональному розрізі в «тилових» регіонах оцінка безпечності середовища діяльності зростає.

Але у Запорізькій області, так само як і в інших прифронтових регіонах, цей показник залишився на попередньому дуже високому рівні. На Запоріжжі він другий місяць поспіль складає 77 % (у січні цей показник дорівнював 73 %).

Така перешкода як «Брак робочої сили» продовжує поступово збільшуватись у значенні. Водночас труднощі з пошуком працівників зменшились після зростання два місяці поспіль.

Про корупцію та пошкодження майна в результаті бойових дій говорять рідко.

Із приємного: п’ять відсотків підприємців відзначили, що проблем у них не було (цей показник у порівнянні з січнем зріс на три відсотка).

62% респондентів були експортерами до війни або розпочали експортувати під час війни.

13% експортерів не змогли відновити експортну діяльність під час війни.

Мікробізнес досі стикається з більшими викликами – 42% таких підприємств не експортували останні 12 місяців.

Найбільше постраждали експортери-виробники будматеріалів та металургійні підприємства, а найменше – легка промисловість.

Фінансово-економічна ситуація на підприємстві порівняно з тим, «що було рік тому», істотнопокращилась:

Великі підприємства почуваються краще за інших.

У березні частка підприємств, які працюють майже на повну та повну потужність, стала найвищою за весь час опитування і склала 52%.

Водночас:

В перспективи двох років ситуація лишається без змін: бізнес має помірно позитивні плани на фоні високої невизначеності.

А ось невизначеність щодо недалекого майбутнього зменшується п’ятий місяць поспіль. Зокрема, у горизонті шести місяців продовжує зростати оптимізм щодо виробництва, експорту, продажів та нових замовлень.

Загалом бізнес зміг адаптуватися до умов воєнного часу, наскільки це взагалі можливо, і і знаходиться в очікуванні економічного контрнаступу .

На жаль, у Запорізькій області такого оптимізму не спостерігається. Днями відбулося засідання спеціальної обласної комісії щодо запобігання різкому зростанню рівня безробіття.

Під час засідання фахівці зазначили, що на ринку праці області спостерігаються негативні тенденції, які обумовлені збройною агресією рф, руйнуванням виробничих приміщень внаслідок ракетних обстрілів та окупацією значної частини регіону. У зв’язку із цим, значна кількість підприємств змушена працювати не на повну потужність, а деякі – повністю припинили виробництво.

Також, серед основних проблемних питань промислових підприємств області є дефіцит сировини, втрата основних ринків збуту продукції у зв’язку з логістичними проблемами та недостатня кількість кваліфікованих кадрів.

Станом на березень у простої перебувало понад 5,2 тисячі працівників, також з 3,5 тисячі працівників призупинено дію трудового договору відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

У зв’язку з бойовими діями майже 22 тисячам осіб надано відпустки без збереження заробітної плати, а 404 особам – відпустки з частковою оплатою. Разом з цим, зафіксовано звільнення 8,2 тисячі працівників, влаштовано на роботу 5,2 тисячі працівників.

В області діє розпорядження голови облдержадміністрації від 17.11.2022 № 518 «Про організацію суспільно корисних робіт».

Так, з листопада 2022 року по 23 березня 2023 року до цих робіт залучено 318 безробітних. Відповідні роботи запроваджені на територіях Вільнянської міської громади, Біленьківської, Михайло-Лукашівської, Петро-Михайлівської, Широківської сільських громад, а також Новомиколаївської та Тернуватської селищних громад.

*Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024

Другие новости

Больше новостей